Publicat: lun, mai 19th, 2014

Alfa-ketoglutarat, substanta care poate prelungi viata cu pana la 50%

alfa-ketoglutarat compusul care poate prelungi viataIntr-un studiu efectuat pe viermi nematozi (viermi cilindici cu corpul lung si subtire), folositi ca animale de laborator, s-a demonstrat ca un anumit compus chimic mareste considerabila durata vietii. Compusul, numit alfa-ketoglutarat, a fost administrat acestor viermi, care au trait cu 50 % mai mult decat in mod obisnuit.

Cercetatorii spun ca substanta interfereaza cu cu procesele de producere a energiei la nivel celular si imita efectele unei restrictii calorife severe. Pana in prezent, insa, efectele sunt valabile doar pentru aceste nematode, nu si la oameni. Pentru a fi testat pe oameni, compusul necesita inca studii aprofundate.

Cercetarile au fost realizate de oamenii de stiinta de la University of California – Los Angeles.

Alfa-ketoglutarat este o componenta a caii metabolice numite ciclul acidului tricarboxilic, parte a procesului de generare a energiei in celule. Compusul poate inhiba o enzima esentiala numita ATP-sintaza, care catalizeaza formarea ATP (adenozin-trifosfat), substanta ce reprezinta „combustibilul” care asigura energia celulara. Inihiband ATP-sintaza, alfa-ketoglutaratul reduce sinteza ATP, micsorand astfel productia de energie la nivelul organismului.

Cercetatorii au presupus ca reducerea productiei de energie ar imita efectele unei alimentatii sarace in calorii, care poate prelungi viata la unele specii de animale, dupa cum au aratat studii anterioare. Ca un argument in plus, autorii studiului au aratat ca restrictia calorica mareste nivelul de alfa-ketoglutarat.

„Oamenii nu ar trebui sa se grabeasca sa ia suplimente de alfa-ketoglutarat, in speranta de a trai mai mult; e prea devreme pentru a spune ca aceasta substanta e un medicament impotriva imbatranirii”, a avertizat Matt Kaeberlein, un specialist in studiul imbatranarii

Reactiile adverse ar fi ca prin reducerea capacitatii corpului de a produce energie pot aparea efecte neplacute, precum oboseala musculara, care reduce forta muschilor.

Cu toate acestea, daca studiul va da rezultate in viitor, compusul alfa-ketoglutarat, va deveni un elixir al vietii.

Sursa: nature

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Apus de soare in Paris (Franta) Istanbul Kiev - Ucraina Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia Zapada si Fum Popocatepetl, Mexico
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Alfa-ketoglutarat, substanta care poate prelungi viata cu pana la 50%