Publicat: joi, sept. 25th, 2014

Apa descoperita in atmosfera unei mici exoplanete

Apa pe HAT-P-11b

Astronomii au detectat vapori de apa in atmosfera unei planete care orbiteaza o stea mult dincolo de sistemul nostru solar.

Planeta este o pitica gazoasa cu temperaturi la suprafata de 600 o Celsius, dar viitoarele studii atmosferice pot dezvalui semne de viata.

Planeta, de marimea lui Neptun, se afla la o distanta de 120 de ani lumina de Terra, in constelatia Cygnus. Observatiile efectuate au relevat faptul ca atmosfera acesteia a fost constituita in mare parte din hidrogen dar si 25 % vapori de apa

Pana in prezent, cercetatorii au intampinat dificultati in studierea planetelor cu dimensiuni mai mici decat cea a lui Jupiter , din cazua straturilor de nori existenti in atmosfera lor.

Oamenii de stiinta din SUA au descris in Revista Nature, faptul ca au descoperit o planeta de marimea lui Neptun, care nu prezenta nori la suprafata atmosferei, reusind astfel, pentru prima data, sa faca un studiu detaliat in atmosfera planetei respective.

Planeta numita HAT-P-11b, are de 4 ori diametrul Pamantului. Aceasta orbiteaza foarte aproape de steaua ei, iar temperaturile de la suprafata depasesc 600 o Celsius. Anul terestru are acolo 5 zile, iar suprafata planetei este neteda si nelocuibila.

Oamenii de stiinta au explicat ca si-au dat seama ca exista vapori de apa, folosind camera cu spectru larg al telescopului Hubble, iar lumina cu o lungime de unda de 1,4 microni a fost absorbita ceea ce se potrivestecu spectrul de absorbtie al moleculelor de apa.

IN 2018, NASA va lansa succesorul lui Hubble, James Webb Space Telescope, care a fost conceput de a prinde semnale mult mai slabe decat cele facute cu camera de pe Hubble.

Specialistii sunt incantati nu atat de descoperirea facuta cat de metoda utilizata, ei sustin ca prin aceasta metoda, cu viitorul telescop se vor putea studia atmosferele unor planete de marimea Pamantului.

Sursa: TheGuardian

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Apa descoperita in atmosfera unei mici exoplanete