Avocado. Fructul complet, despre beneficii si riscuri
Avocado este un arbore originar din America Centrala, facand parte din familia Lauracee impreuna cu camforul, scortisoara si dafinul. Atat fructul cat si arborele sunt comestible iar Avocado se refera si la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pasta GUACAMOLE.
Din avocado se fac diverse lucruri, printre care: masti de ten, diverse specialitati culinare, ornamente, dulciuri (mai rar), se folosesc uneori in torturi dar nu prea des, medicina, etc.
In cosmetica, Avocado se foloseste pentru mastile de ten care revigoreaza tenul si il fac sa para mai tanar. Pe langa asta, din el se mai fac sampoane si alte lucruri care valoreaza multi bani, facandu-l popular intr-un anumit fel, pentru cosmetica. El este o veritabila si importanta planta pentru industria cosmetica cat si farmaceutica, alaturi de Aloe Vera.
Dincolo de uzul cosmetic si dermatologic, avocado este cel mai adesea discutat ca si componenta alimentara, fiind invaluit in aura populara a fructului exotic, ce benficiaza, pe acelasi model ca alte fructe, de un marketing atragator, fiind natural, nutritiv si posibil miraculos. Cu toate acestea, beneficiile si riscurile consumului de avocado sunt privite in lumea medicala cu seriozitate si obiectivism.
Avocado contine vitamina A, C, B6, E si K. Acid folic, cupru, potasiu, magneziu. Aestea fiind numai cateva dintre elementele care fac din avocado un adevarat cocktail de sanatate.
Avocado are si un continut considerabil de grasimi – aproximativ 70%-80% din continutul caloric – cu aproape 20% peste continutul de grasimi pe care il au de obicei fructele, fiind foarte benefic pentru sanatate.
Dar iata care sunt beneficiile consumului fructului de Avocado
- reducerea riscului cardiovascular, efecte antiaterosclerotice si de scadere a tensiunii arteriale, prin continutul mare de grasimi mononesaturate
- reglarea nivelul zaharului in sange prin continutul de fibre alimentare
- efectele antioncogene (in special in cazul cancerului de san si de prostata), explicate prin efectele toxinei fructului avocado (persina); anumite cercetari au aratat un efect crescut al tratamentului cu tamoxifen in cancerul de san, in cazul consumului concomitent de avocado;
- efecte antiimbatranire (prin continutul in antioxidanti);
- efecte hipolipemiante: scaderea absorbtiei colesterolului, prin continutul in beta-sitosterol;
- beneficii oftalmologice (in cataracta, degenerescenta maculara), prin continutul in luteina si favorizarea absorbtiei carotenoizilor (vitamina A);
- beneficii dermatologice (de ex. in psoriazis, ca aplicatie de ulei de avocado + vitamina B12);
- beneficii reumatologice (in osteoartrite);
- beneficii in stomatologie (in parodontoze);
Dar consumul de Avocado are si riscuri, care, insa, nu sunt foarte mari daca fructul este consumat cu moderatie
- risc hemoragic, prin continutul mare de vitamina E
- riscurile hepatice
- accentuarea simptomatologiei in boala de reflux gastro-esofagian
- mastita non-infectioasa si agalactie
- cresterea in greutate, datorita continutului crescut de grasimi
Cum sa-l alegi si sa-l consumi
Atunci cand cumperi avocado, asigura-te ca este copt, adica putin moale, dar fara puncte maronii sau crapaturi ale cojii. Daca are gatul usor alungit (adica fructul nu este rotund) inseamna ca fructul a fost lasat sa se coaca in copac si a fost cules crud, deci are o concentratie mai mare de substante nutritive. in cazul in care nu gasesti la magazin avocado copt, cumpara-l crud (verde, tare, fara „vanatai”) si tine-l intr-o punga de hartie sau in cosul de fructe, la temperatura camerei, cateva zile. pe masura ce se coace, coaja se inchide la culoare. Pana ce nu se coace, nu pune avocado la frigider, insa dupa ce a ajuns la maturitate, il poti pastra la frigider timp de o saptamana.
- Mananca-l proaspat, adaugat in salatele cu rosii, cu morcovi, cu spanac, cu salata verde etc. De asemenea, il poti combina cu ulei de masline si cu mustar, pentru a obtine o „maioneza” sanatoasa.
- Amesteca avocado tocat marunt cu ceapa, rosii, coriandru, suc de lime si condimente pentru a obtine guacamole.
- In mancarea gatita, pentru un plus de consistenta, adauga-l la final, crud.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016
E bun, eu mananc saptamanal