Publicat: joi, apr. 17th, 2014

Civilizatii antice. Aztecii

aztecii

Sub aceasta denumire au fost cuprinse adesea toate civilizatiile care au existat pe teritoriul mexican: olmeca (cei care au construit Piramida Laventa), xicalanca (au avut ca centru cultural Tenochtitlan, unde au construit Piramida Soarelui, Piramida Lunii in templul inchinat lui Quetzalcoatl ), zapoteca si chichimeca.
Veniti din indepartatele regiuni nord-vestice(tinuturile Californiei, probabil), aztecii s-au stabilit pe Marele Podis Mexican, apoi pe malurile Lacului Texoco infiintand, in numai cateva decenii, un imperiu. In anul 1324 pun bazele capitalei, orasul-insula Tenochtitlan(„Piatra Cactusului”, actualul Ciudad de Mexico),  oras ce nu avea egal, in acele vremi, in Europa, decat in Cordoba.

Prin absorbirea elementelor culturale ale popoarelor cucerite de ei, aztecii au cladit o civilizatie care atinsese apogeul la jumatatea mileniului al doilea al erei noastre,o civilizatie fundamentata pe mostenirea toltecilor si a poporului Mixteca-Puebla . Aztecii atinsesera un grad foarte inalt de specializare in inginerie,arta, arhitectura,matematica si astronomie. Conform calendarului aztec,anul avea 260 de zile si existau cicluri de cate 52 de ani.Este remarcabila indemanarea azteciilor in arta sculpturii,a prelucrarii metalului,in muzica si pictura. Agricultura lor era foarte avansata, si ,de asemenea, comertul. Aveau o organizare politica si sociala care se traducea in existenta castelor – nobilime, preoti, soldati si negustori

Cateva dintre orasele aztecilor au ramas ca marturie a puterii acelui imperiu de demult. Tenochtitlan este unul dintre orasele divine, considerandu-se un oras demn de locuinta zeilor. Marturia maretiei lui se rasfrange in toate constructiile ramase pana astazi. Zeul orasului, celebrat in templu, era sarpele cu pene Quetzalkoatl.

Foto: Tenochtitlan, Orasul Aztecilor

Tenochtitlan-orasul-aztecilor

Foto: Quetzalkoatl, Zeul orasului Tenochtitlan

quetzalcoatl-zeul-orasului-aztec

Tenochtitlan era un oras divin si in acelasi timp foarte uman, unde oamenii veneau din toate partile tarii sa se inchine zeilor: Valea Mexico, Puebla, Tlaxcala, Mixteca si  regiunea Tehuntepec.  Cea mai evindenta  expresie a trecutului sunt insasi vestigiile orasului.

Cele doua mari piramide, denumite de azteci, a Soarelui si a Lunii, se aliniau alaturi de alte constructii de-alungul Caii Mortii.

Piramida Soarelui, o constructie impresionanata, doar cu putin mai mica decat Piramida lui Keops de pe platoul Gizeh. Are 65 m inaltime si o baza cu latura de 225 m. A fost construita in asa fel incat latura estica sa fie aliniata exact spre rasarit si latura vestica spre apus, iar soarele sa cada direct pe varful piramidei, la orele 12,  in zilele de 19 mai si 25 iulie. Se crede ca sub piramida se gaseste izvorul Sfant al Sfintilor.

Foto: Piramida Soarelui Tenochtitlan

piramida-soarelui-azteci

Piramida Lunii, pare a fi la fel de mare ca cea a Soarelui, dar este o aparenta, aceasta fiind construita pe o movila artificiala. Din varful piramidei se poate vedea cea mai frumoasa priveliste a orasului, inclusiv a Caii Mortii.

Foto: Piramida Lunii Tenochtitlan

piramida-lunii-azteci

Piramida zeului Quetzalcoatl pastreaza imaginile zeului ploii Tlaloc si Sarpelui cu pene, zeul suprem al orasului. Quetzalcoatl este denumirea azteca a sarpelui cu pene, zeul central al civilizatiei antice Mesoamerica : Olmeca, Mixteca, Tolteca, Azteca si Maya.

Tenochtitlan nu este doar un oras monumental,  ci este si un oras  unde picturile murale  permit vizitatorilor  sa intre intr-o  lume  a figurilor zeilor mitologici. Arta Tenochtitlan-ului nu  se termina doar in  manifestari externe  ci creaza o lume interna  a obiectelor de ceremonii, care conservate de-alungul secolelor  scot la  lumina  un nivel de perfectiune de necontestat.

Orasul acoperea o suprafata de 30 kmp si avea in jur de 2000 de constructii din lemn si piatra, pentru cei 200 000 de locuitorii, fiind  cel mai mare oras din lumea acelor vremuri. Cea mai mare parte a locuitorilor, se presupune, ca erau agricultori. Orasul a fost loc de pelerinaj pentru aztecii de mai tarziu.

Moctezuma, conducatorul aztecilor la data debarcarii lui Cortez, in 1519, a crezut ca zeul lor, Quetzalcoatl, asteptat de peste 2000 de ani, s-a intors pe pamant. Cortez s-a complacut in postura de zeu si a jucat acest rol pentru a-i cuceri mai usor.

Foto: Intalnirea dintre Cortez si Moctezuma, in 1519

moctezuma-si cortez

Perioada de glorie a aztecilor a fost de scurtă durată. Începe din 1426 şi se încheie în 1521, anul în care navalesc spaniolii, mirati de cultura si nivelul civilizatiei pe care au cucerit-o.

 

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Civilizatii antice. Aztecii