Complex asemanator celui de la Stonehenge, descoperit in Desertul Gobi din China
Un complex asemanator celui de la Stonehenge, constand in formatiuni misterioase de roci, ce ar fi putut fi utilizate ca situri in care credinciosii care venerau Soarele practicau ritualuri de sacrificare, a fost descoperit in Desertul Gobi din China.
Aproximativ 200 de astfel de structuri misterioase din piatra au starnit numeroase pasiuni si controverse in randul comunitatii stiintifice internationale, dupa descoperirea lor in 2003, informeaza dailymail.co.uk.
Cunoscute sub denumirea de „cercurile ciudate din pietre” de locuitorii din Turpan, acele formatiuni variaza ca marime si forma.
Expertii au formulat o noua teorie, sugerand ca formatiunile respective ar fi putut sa fie folosite de nomazii primitivi ca locuri in care acestia venerau Soarele si ar fi putut reprezenta chiar situri in care erau practicate ritualuri de sacrificare – desi tipurile de posibile sacrificii care erau aduse astrului nu sunt deocamdata cunoscute.
Exista cateva asemanari intre formatiunile din China si complexul Stonehenge din comitatul britanic Wiltshire.
In primul rand, ambele formatiuni au fost asociate cu credinciosii preistorici care venerau Soarele. Apoi, forma structurilor este asemanatoare si acestea includ anumite „iesiri”. Nu in ultimul rand, pietrele au fost transportate in acele situri din alte regiuni.
Cercurile din pietre au fost descoperite in Muntii Gaochang, in nord-vestul Chinei, si acopera o suprafata de peste 6,6 kilometri patrati.
Ele au fost filmate din aer cu ajutorul unei drone operate de un birou local de turism, in incercarea de a intelege mai bine originea acestor structuri, afirma editia online a cotidianului People’s Daily. [the_ad id=”2052″]
Formatiuni similare au fost descoperite pe muntele Burkhan Khaldun din nordul Mongoliei, iar anumiti arheologi au sugerat faptul ca acele roci mongole ar putea sa indice mormantul marelui lider Ginghis Han.
Potrivit oamenilor de stiinta, unele dintre structurile descoperite in Desertul Gobi dateaza din epoca bronzului si ar putea avea o vechime de peste 4.500 de ani. Altele sunt mai noi si ar putea sa dateze din perioada evului mediu.
In Iordania exista 12 astfel de structuri circulare, care pot fi vazute integral doar din aer sau cu ajutorul unor imagini din satelit. Ele ar fi fost construite la inceputul epocii bronzului (intre anii 4500 i.e.n. si 2000 i.e.n.).
Desi nu sunt identice, avand in vedere designul lor complex, structurile din Peru au generat numeroase teorii in randul oamenilor de stiinta. Cunoscute si sub denumirea de „Liniile Nazca”, acele desene au fost observate in premiera in 1939, atunci cand un pilot a zburat cu avionul pe deasupra platourilor inalte din regiunea de coasta a statului Peru. Ele au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO in 1994. Acele desene realizate sub forma unor linii din piatra trasate pe sol se intind pe distante de peste 80 de kilometri, intre orasele Nazca si Palpa, aflate la 400 de kilometri la sud de Lima. Liniile Nazca converg intr-un punct in care apare umbra Soarelui, la rasarit, in timpul solstitiului de iarna din emisfera sudica.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016