Europenii ii vor putea cere Google, dar si altor motoare de cautare, sa stearga acele rezultate personale din cautarile online. Este vorba despre link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte site-uri care contin informatii sensibile, potrivit unei hotarari Curtii Europene de Justitie

Cei de la Google au reactionat si au spus ca acesta hotarare este o cenzura.

Plangerea a fost facuta de un spaniol , care vede si astazi pe google cum i-a fost executata silit casa in anul 1998. El s-a plans ca îi sunt incalcate drepturi elementare, iar instanta i-a dat castig de cauza.

In cazul judecat de Curtea Europeana de Justitie, deschis inca din 2011, autoritatea spaniola pentru protectia datelor cu caracter personal a cerut Google sa stearga link-uri catre mai mult de 100 de articole considerate defaimatoare, decizia de la momentul respectiv declansand temeri privind libertatea de exprimare, scrie Deutsche Welle.

„Daca, in baza unei cautari online dupa numele unei persoane, lista de rezultate afiseaza un link catre o pagina web care contine informatii despre acea persoana, subiectul in cauza se poate adresa direct operatorului motorului de cautare online, iar in cazul in care operatorul nu-i respecta cererea poate aduce chestiunea in fata autoritatilor competente, pentru a obtine, in anumite conditii, stergerea acelui link din lista de rezultate. Un operator de cautare pe internet este responsabil de procesarea pe care o efectueaza a datelor personale care apar pe pagini web ale unor terti”, au afirmat judecatorii.

Decizia Curtii din Luxemburg i-a surpins pe multi. Şi Google Deutschland s-a aratat deceptionata. Intr-o luare de pozitie compania subliniaza: „Decizia nu este descurajanta doar pentru motoarele de cautare, ci pentru toti cei care publica materiale in internet”. Este nevoie de timp pentru a analiza efectele, mai arata cunoscuta firma.