De ce tantarii ataca unele persoane si pe altele nu
Tantarii, invazivi la o simpla plimbare in prag de seara, ataca unii oameni, iar altii pot merge prin nori de insecte si nu sunt absolut deloc muscati. Care este diferenta? De fapt sunt multe. Oamenii de stiinta si-au dat seama de ce tantarii ataca unele persoane, iar pe altele le ocolesc.
Se stie ca tantarii sunt o sursa de infectii multiple, in cazul intepaturilor, in mai multe parti ale globului, iar oamenii de stiinta au facut cercetari in acest domeniu, inceracnd sa explice de ce unii oameni sunt atat de „dulci” pentru tantarii iar altii nu.
Aceste cercetari incep, in primul rand, de la tipurile de oameni care atrag tantarii. Desi tantarii sunt atrasi de mirosul sangelui de la mai multi kilometri, ei localizeaza „prada” in functie de dioxidul de carbon expirat. Oamenii care expira mai mult dioxid de carbon – oamenii supraponderali si femeile insarcinate – sunt tinte mai evidente. Exista, de asemenea, dovezi cum ca tantarii prefera femeile, deoarece pielea lor este mult mai subtire si permite o penetrare mai usoara.
De asemenea, ca sa devi o tinta trebuie sa ai si o grupa de sange corespunzatoare. Cercetatorii din Japonia au studiat grupuri de oameni cu grupe de sange diferit, expunandu-i pe acestia la atacurile tantarilor. Astfel Grupa 0 de sange este mult mai preferata de tantari decat A si B.
De asemenea, tantarii, prefera oamenii ai caror chimie a corpului secreta zaharide, in contrast cu cei care au pe piele un numar mare de bacterii ce descurajeaza tantarii, in general cei ai caror sudoare are un miros dezgustator.
In prezent, cercetatorii si unele companii in domeniu, incearca sa combine elemente pentru a produce un spray anti tantari care sa descurajeze in mod eficient atacul acestora. Cu toate acestea, tantarii sunt vicleni si nu ne ramane decat sa evitam expunerea in natura, in locurile in care tantarii traiesc in numar mare, mai ales daca avem grupa de sange 0, si care au observat ca pielea lor are un gust relativ dulce.
Sursa: Io9
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016