Publicat: mie, dec. 3rd, 2014

Decizie la ESA – Romania va detine o parte din statia spatiala internationala

Statia Spatiala a ESA

In urma Consiliului Ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA), desfasurat la Luxemburg, pe 2 decembrie 2014, Romania s-a alaturat partenerilor europeni in doua programe ESA de importanta strategica: Statia Spatiala Internationala (ISS) si dezvoltarea rachetei Ariane 6.

Astfel, dezvoltarea capacitatilor spatiale ale Romaniei din ultimii ani sub coordonarea Agentiei Spatiale Romane (ROSA) primeste o noua recunoastere la nivel european.

ROSA a prioritizat participarea Romaniei la aceste programe in baza strategiei nationale spatiale. Din delegatia Romaniei la ESA au facut parte Ministru delegat pentru invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, Secretarul de Stat in Ministerul Educatiei Nationale, Tudor Prisecaru si Presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

Statia spatiala internationala ISS ESA

Statia spatiala internationala ISS un produs al ESA

La Consiliul Ministerial au participat reprezentati ai celor 20 de State Membre ESA, printre care se numara si Romania. Principalele teme de discutie au fost concentrate in trei rezolutii: Rezolutia privind accesul Europei la spatiu, care recunoaste valoarea strategica si socio-economica pe care o are pentru Europa mentinerea unui acces independent, fiabil si accesibil la spatiu al clientilor institutionali si comerciali de pe continent; Rezolutia privind strategia europeana de explorare spatiala, concentrata pe trei destinatii: orbita terestra joasa – (Low Earth Orbit — LEO), Luna si Marte, si vizand totodata programul ISS; si, in final, Rezolutia privind viitorul si evolutia ESA.

Reprezentantii ESA

Consiliul Ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA)

La intalnirea din Luxemburg, membrii Consiliului ESA au luat decizii privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C si Ariane 6, care, prin modularitate si flexibilitate, vor fi capabile sa satisfaca cerintele pietei institutionale europene si sa concureze pe piata mondiala. Prin prioritizarea participarii Romaniei la programul de dezvoltare a celei mai noi rachete europene, Ariane 6, Agentia Spatiala Romana ofera industriei spatiale din Romania oportunitatea de a se inscrie in cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni. Acceptarea Romaniei in acest program de catre ESA alaturi de doar alte 11 State Membre demonstreaza ca tara noastra are deja capacitati industriale competitive. Totodata, participarea Romaniei la dezvoltarea rachetei Ariane 6 va contribui la dezvoltare tehnologica, inovare si pregatire profesionala in domenii de nisa, cu potential de a consolida rolul pe care Romania il joaca in strategia spatiala europeana si mondiala.
Cea de-a doua directie strategica vizata de Agentia Spatiala Romana (ROSA) este implicarea Romaniei in programul dedicat Statiei Spatiale Internationale (ISS). Dupa ce Statele Unite ale Americii au anuntat la Forumul International pentru Explorare Spatiala, desfasurat la Washington DC, in ianuarie 2014, la care a participat si delegatia Romaniei, ca SUA va continua sa investeasca in ISS, ROSA a inceput demersurile de a se alatura statelor europene implicate in acest program: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie, demersuri finalizate cu succes pe 2 decembrie 2014. Prin implicarea in programul ESA dedicat Statiei Spatiale, Romania devine co-proprietar al Statiei, alaturi de celelalte state europene, precum si de partenerii internationali: SUA, Canada, Rusia si Japonia.

ESA Statia spatiala

Statia spatiala Internationala (macheta)

Prin implicarea Romaniei in acest program, se urmareste dezvoltarea de capacitati, tehnologii si forta de munca specializate in explorare spatiala. Statia Spatiala este un laborator excelent pentru a testa tehnologii pentru misiuni spatiale pe orbita joasa, dar si pentru misiuni de explorare a Sistemul Solar. Decizia Consiliului ESA de continuare a programului ISS vizeaza de altfel pregatirea pentru trei directii de explorare spatiala: misiunile LEO, misiuni pe Luna si pe Marte. Romania este de asemenea interesata sa lanseze nanosateliti in formatie de pe ISS, un domeniu de nisa aflat pe agenda ROSA.

“Nanosatelitii cu scop comercial vor juca un rol din ce in ce mai important pentru aplicatii spatiale si terestre. Ne dorim ca Romania sa fie un jucator important pe aceasta piata”, a declarat Presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso. “Dezvoltarea de nanosateliti in scop comercial va conduce la dezvoltarea de tehnologii inovatoare, care ulterior ne vor permite sa ne implicam in misiuni de explorare a Sistemului Solar, dincolo de orbita joasa a Pamantului.”

Implicarea Romaniei in aceste programe este o confirmare a contributiilor aduse de Romania in domeniul spatial, fiind totodata o continuare a participarii romanesti in aceasta directie. Primul experiment spatial cu participare romaneasca a fost realizat inca din anul 1972, prin Programul Intercosmos, iar in 1981, pe 14 mai, Romania trimitea primul cosmonaut in spatiu, fiind cea de-a 11-a tara din lume care reusea acest lucru. Astazi, Romania, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 tara europeana si a 16-a din lume care detine un procent din Statia Spatiala Internationala.

Sursa: ROSA

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Decizie la ESA – Romania va detine o parte din statia spatiala internationala