Publicat: vin, apr. 18th, 2014

Ecranele transparente. Viitorul in industria proiectiilor de informatii pe sticla

ecranele transparente

Ecranele transparente ar putea avea numeroase aplicatii. De exemplu, ele ar putea fi folosite pentru a afisa informatii direct pe parbrizul automobilelor. Un asemenea ecran ne este propus de catre cercetatorii de la MIT.

Intr-un articol din Nature Communication, cercetatorii de la MIT descriu un ecran transparent, relativ ieftin, cu ajutorul caruia pot fi afisate imagini monocrome. De fapt avem de-a face cu un ecran de proiectie, care interactioneaza numai cu lumina laser de o anumita lungime de unda, pentru restul spectrului luminii vizibile fiind perfect transparent. Pentru a obtine acest rezultat cercetatorii au folosit un material transparent (un polimer) in care au incorporat nanoparticule din argint. Acestea au un diametru de numai 62 nanometri (62 miliardimi de metru) si emit o lumina albastra, atunci cand sunt iluminate cu un fascicul laser de o anumita lungime de unda. Costul total al materialelor utilizate pentru a realiza acest ecran este de numai 10 $.
In scurtul film documentar care ilustreaza acest text, puteti vedea alaturi de explicatiile cercetatorilor de la MIT, o scurta demonstratie practica a acestui ecran transparent. Poate ca nu veti fi impresionati. Dar acest nou concept ar putea avea numeroase aplicatii. De exemplu, acest ecran transparent ar putea inlocui actualele ”head-up display”, sistemele prin care anumite informatii sunt afisate pe parbrizul avioanelor sau automobilelor, care au dezavantajul unui unghi de vizibilitate relativ scazut. in plus, cercetatorii de la MIT isi propun sa perfectioneze acest ecran transparent, pentru a putea fi afisate si culorile verde si rosu, obtinandu-se astfel ecrane transparente color.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Apus de soare in Paris (Franta) Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Kiev - Ucraina Monaco - Franta Praga - Cehia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Ecranele transparente. Viitorul in industria proiectiilor de informatii pe sticla