Efectul de sera accentuat cu patru noi gaze descoperite recent
Efectul de sera. Cercetatorii de la Universitatea East Anglia au identificat trei tipuri de cloroflorocarburi (CFC) si o hidrocloroflorocarbura (HCFC), absente din atmosfera terestra pana in 1960, anunta jurnalul Nature Geoscience.
Aparitia relativ recenta ar indica, potrivit autorilor studiului, ca sunt produse de activitati umane. De atunci, ele s-au acumulat, ajugand la peste 74.000 de tone.
Echipa a analizat compozitia aerului nepoluat, colectat din Tasmania intre 1978 si 2012 sau extras din calota glaciara a Groenlandei, prin cromatografie de gaze si spectrometrie de masa, apoi a comparat-o cu compozitia aerului actual. Concluzia a fost ca doi dintre compusi continua sa se acumuleze, unul (CFC-113a) avand o crestere de 45% intre 2010 si 2012.
„CFC sunt principala cauza a gaurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii“, a spus Dr. Johannes Laube, coordonatorul studiului, citat de Environment News Service. „Legile care le-au eliminat treptat din productie au intrat in vigoare in 1989, iar din 2010 au fost interzise total“.
Efectul de sera. Descoperirea noilor compusi ar putea indica fie hibe ale legislatiei, fie incalcari ale acesteia, iar autorii cercetarii doresc sa ridice chestiunea sursei acestor gaze.
Chiar daca emisiile totale ale celor trei noi cloroflorocarburi identificate nu ating o valoare absoluta foarte mare (in 1980 se emiteau peste un milion de tone de CFC anual) ele, se descompun extrem de lent. „Chiar si eliminati imdiat din productie, compusii vor continua sa afecteze stratul de ozon mult timp de acum inainte”, a avertizat Dr. Laube.
Ce este efectul de sera?
Efectul de sera este procesul de incalzire a unei planete din cauza radiatiei reflectate de aceasta, care, in conditiile prezentei unor gaze cu efect de sera in atmosfera, o parte semnificativa a radiatiei va fi reflectata inapoi spre suprafata.
Efectul de sera este produs de acele gaze care permit radiatiei solare sa treaca prin atmosfera si sa atinga Pamantul dar capteaza o parte din radiatia infrarosie emisa de suprafata Pamantului si de straturile inferioare ale atmosferei si o reemite in atmosfera. Efectul se numeste efect natural de sera si contribuie la cresterea temperaturii planetei cu aproximativ 330 C fata de temperatura care ar fi inregistrata in absenta gazelor cu efect de sera. Aceasta face posibila viata si existenta organismelor vii in forma in care o cunoastem noi azi.
Gazele cu efect de sera. Cele mai cunoscute gaze cu efect de sera sunt vaporii de apa (H2O). Cantitatea de vapori de apa din atmosfera creste odata cu incalzirea suprafetei pamantului prin intensificarea evapotranspiratiei. Alte gaze cu efect de sera: dioxidul de carbon (CO2), protoxidul de azot (N2O), metanul (CH4), ozonul, halogenofluorcarburile (HCFC), si hidrofluorcarburile (HFC)
Puteti urmari evolutia stratului de ozon in timp real AICI.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016