Publicat: mar, mai 13th, 2014

El Nino va avea in acest an o intensitate extrema

El Nino si El NinaCercetatorii australieni au descoperit ca El Nino, fenomen produs de incalzirea apelor din Oceanul Pacific, va fi extrem de intens in acest an.

Cresterea neasteptata a temperaturii in Oceanul Pacific au intrecut previziunile specialistilor, ceea ce i-a determinat sa declare ca, in acest an, El Nino va avea o intensitate extrema.

Conform Organizatiei Mondiala a Meteorologiei din cadrul ONU, modelele de prognoza meteo indica faptul ca in una – doua luni acest fenomen se va intensifica, iar Biroul de Meteorologie din Australia spune ca, sansa ca acest fenomen sa se dezvolte in acest an a depasit 70 %

Oamenii de stiinta climatologi au avertizat ca multe tari ar putea fi lovite de secete devastatoare si incendii puternice. De asemenea, tot ei, au facut o legatura incalzirea globala si fenomenele extreme ale El Nino.

„Avem date cum ca El Nino, fenomen care se intampla o data la 20 de ani, isi va dubla aparitia, astfel el s-ar putea produce la fiecare 10 ani”, a declarat Agus Santoso – unul din autorii studiului.

„El Nino a devenit o problema majora, iar noi abia acum incepem sa intelegem modul in care acesta se comporta din cauza incalzirii globale” a adaugat el.

Dar ce este El Nino?

El Nino (Copilul Domnului) se produce in zona tropicala, sudica, din Oceanului Pacific, avand ca si cauza incalzirea, la suprafata, a apelor oceanului si a deplasarii acestora dinspre vest spre est (spre vestul Americii de Sud), generand in zona de coasta secete, furtuni puternice si inundatii.

Acest fenomen generează anomalii climatice pe intreaga planeta, indeosebi in zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscuta sub denumirea de La Nina.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Apus de soare in Paris (Franta) Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Kiev - Ucraina Monaco - Franta Praga - Cehia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

El Nino va avea in acest an o intensitate extrema