Publicat: mar, mart. 17th, 2015

„Evanghelia sotiei lui Iisus” a fost autentificata

Evanghelia sotiei lui Iisus

Evanghelia dupa sotia lui Iisus este numele de cod dat unui mic fragment (de 4-8 cm) de papirus (scris de mana) datand din secolul al IV-lea care contine textul necunoscut anterior al unei povestiri apocrife din Noul Testament. Acest papirus contine cuvintele „Iisus le-a spus lor, sotia mea”.

Manuscrisul pare sa redea o discutie intre Iisus si discipolii sai. In randul 3 scrie „Maria e vrednica de asta”, in randul 4: „Iisus le-a spus lor, sotia mea”, iar in randul 5: „Ea va putea sa-mi fie discipol”. Doua randuri mai jos se mai gasesc cuvintele „Cat despre mine, eu locuiesc cu ea ca sa… ”

Nimic nu a fost publicat despre provenienta fragmentului de papirus inainte de 1982, care se intampla sa fie anul in care autoritatile egiptene au adoptat Legea cu privire la protectia antichitatilor – care reglementeaza strict proprietatea, detinerea, comertul si scoaterea din Egipt a antichitatilor. Nu se stie cand a fost descoperit papirusul; prima mentiune despre acesta dateaza de la inceputul anilor 1980, cand profesorul Gerhard Fecht de la Universitatea Libera din Berlin l-a identificat ca fiind un fragment din secolul 2-4 al Evangheliei dupa Ioan, in limba copta si a dat recomandari privind conservarea sa. In prezent, fragmentul este intr-o colectie privata fiind achizitionat in anul 1997 de catre proprietarul sau actual (care doreste sa ramana anonim).

Profesorul Karen King Universitatea Harvard

Profesorul Karen King Universitatea Harvard

Nimeni nu a sustinut niciodata ca manuscrisul ar fi o Evanghelie sau ca ar atesta faptul ca Iisus avea o sotie, ci doar ca arata cum primii crestini puteau crede ca Iisus era casatorit. Problema celibatului si virginitatii lui Iisus a fost cruciala pentru Biserica, fiind si motivul pentru care preotii sau ierarhii crestini trebuie sa fie celibatari si abstinenti.

Ce teste au fost operate pe papirus?

  • Doua teste cu carbon au fost facute pentru a determina varsta obiectului. Primul a fost inconcludent din cauza probei prea mici de material
  • Al doilea, realizat de Noreen Tuross de la Universitatea Harvard in colaborare cu Woods Hole Oceanographic Institution a datat fragmentul intre 659 si 859 d.H.
  • Microspectroscopii facute la MIT au confirmat ca papirusul avea co compozitie chimica omogena si a examinat urmele de oxidare.
  • O tehnica nimita spectroscopie micro-Rama a fost folosita la Universitatea Columbia pentru a stabili daca elementul de carbon din cerneala se potriveste cu cele din alte papirusuri din secolelel I-VIII d.H.
  • Malcolm Choat de la Universitatea Macquarie a examinat fragmentul si a oferit o evaluare independenta a caligrafiei.
  • Alte imagini microscopice si multispectrale au furnizat alte informatii semnificative despre natura si extinderea distrugerilor suferite de fragment si a ajutat la rezolvarea mai multor probleme legate de o presupusa falsificare.

Nici unul dintre aceste teste nu a scos la iveala dovezi ca obiectul ar fi fost falsificat.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Apus de soare in Paris (Franta) Istanbul Nava Spatiala Enterprise deasupra orasului Sao Jose dos Campo - Brazilia Ponte Vecchio - Italia Rio de Janeiro - Brazilia Valletta-Malta
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

„Evanghelia sotiei lui Iisus” a fost autentificata