Fructele de padure si efectelor lor benefice
Fructele de padure sunt considerate printre cele mai sanatoase din lume, si nu fara motiv. Bogate in antioxidanti, ele au numeroase proprietati benefice pentru organism, contribuind la fortifierea imunitatii si la combaterea unei liste lungi de afectiuni. Consumul de fructe de padure poate preveni unele forme de cancer (de colon, de stomac) datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic, care se gasesc in aceste fructe, impiedica formarea substantelor cancerigene in organism.
Sa vedem care sunt avantajele diverselor tipuri de fructe de padure si de ce ar trebui sa le includem in cosul de cumparaturi.
Fructele goji
In medicina traditionala, aceste fructe sunt asociate cu vitalitatea sexuala, longevitatea, fericirea si rezistenta fizica. Originare din Tibet si Nepal, fructele de padure goji au o importanta actiune de combatere a bolilor, iar studiile au demonstrat ca protejeaza ficatul de substantele contaminante. In compozitia acestor fructe se regasesc 18 aminoacizi esentiali, 21 de minerale, vitaminele B1, B2, B6 si E, acid linoleic, seleniu, germaniu si beta-caroten (intr-o cantitate mai mare decat o au morcovii, fapt indicat si de culoarea de un rosu aprins a bobitelor). Mai mult decat atat, cercetatorii chinezi au descoperit ca pacientii bolnavi de cancer reactioneaza mai bine la tratament atunci cand consuma zilnic fructe goji.
Afinele
Afinele sunt fructele de padure cu cea mai mare concentratie de antioxidanti, fapt ce le recomanda ca pe un adevarat scut impotriva cancerului. Albastrul intens al acestor bobite indica prezenta in cantitati mari a unor fitonutrienti denumiti antocianidine, cu rol important in neutralizarea radicalilor liberi si in prevenirea imbatranirii tesuturilor. in plus, afinele contribuie la sintetizarea vitaminei C in organism, protejeaza peretii vaselor sanguine si stimuleaza sistemul circulator. Din acest motiv, sunt un remediu ideal contra afectiunilor inflamatorii. Nu in ultimul rand, afinele sporesc acuitatea vizuala, amelioreaza vederea nocturna si reduc riscul de aparitie a cataractei, glaucomului si degenerescentei maculare.
Zmeura
Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina si acidul galic. De asemenea, zmeura ajuta la: arderea grasimilor, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea aparitiei bolilor si o vedere sanatoasa.
Fragii
Provoaca mai multe alergii decat capsunele, dar au aceleasi proprietati. Fragii sunt indicati in curele de detoxifiere a organismului. Datorita proprietatilor diuretice fragii sunt recomandati persoanelor care sufera de afectiuni renale. Sunt foarte bogati in vitamine si minerale – 100 g de fragi contin 77 mg de vitamina C, 160 mg de potasiu, 16 mg de calciu, 0,4 mg de fier, 8 micrograme de caroten, 0,2 micrograme de vitamina E. O cura cu fragi tonifica sistemul nervos si contribuie la regenerarea ficatului.
Capsunile
La fel ca mai toate fructele de padure, si capsunile sunt o sursa veritabila de fitonutrienti antioxidanti, ce poarta denumirea de fenoli. Aceste substante protejeaza inima de boli, reduc riscul de cancer si actioneaza ca agent antiinflamator general. Potrivit studiilor, proprietatile antioxidante ale capsunilor mentin sanatatea cerebrala si combat cu succes debilitatea mentala. De asemenea, aceste fructe tin la distanta afectiunile oculare si sunt bogate in potasiu, fibre, vitaminele B, C si K, mangan, iod, acid folic, acizi grasi Omega-3, magneziu si cupru. in plus, o anumita substanta din componenta capsunilor, mai exact izotiocianatul, inhiba dezvoltarea cancerului de esofag.
Agrisele
Chiar daca au mai multe calorii decat celelalte fructe de padure (54 calorii/100 g), asta nu inseamna ca agrisele ingrasa. 100 g de agrise proaspete ne ofera 210 mg potasiu, necesar functionarii muschiului cardiac. De asemenea, sunt o buna sursa de antioxidanti: vitamina C (14 mg/100 g), calciu (28 mg), caroten (110 micrograme), vitamina E (0,04 mg), acid folic (8 micrograme). Datorita antioxidantilor, agrisele sunt o solutie de prevenire a imbatranirii precoce.
Paducelul
In medicina naturista paducelul este recomandat in tratarea durerilor de cap şi a tulburarilor cardiace cu substrat nervos. Planta combate senzatiile de sufocare cardiaca, regleaza ritmul cardiac. Fructele de paducel au o actiune calmanta, sedativa, ajuta la scaderea tensiunii sangvine, stimuleaza miocardul şi sunt cardiotonice, sustin naturopatii.
Mai mult, fructele sunt recomandate in cazul anemiilor şi sunt adjuvante in crizele de astm bronşic. De asemenea, extractul din fructe de paducel combate migrenele, tulburarile legate de perioada de menopauza, stresul si vindeca anginele pectorale. Specialiştii recomanda persoanelor care au tulburari de somn sa bea o cana de infuzie de paducel, inainte de culcare sau 10-15 picaturi de tinctura de paducel seara.
Merisorul
Studiile realizate in jurul efectelor benefice ale merisorului in prevenirea infectiilor urinare au fost realizate in special pe femei si mai putin pentru pe copii si barbati.Specialistii sustin ca efectul este datorat faptului ca fructul face urina sa fie mai acida si ostila cresterii si inmultirii bacteriie Escherichia coli (E. coli), responsabila pentru aparitia infectiilor urinare. Cercetarile realizate pana acum evidentiaza faptul ca merisorul contine anumite substante care impiedica bacetria E.Coli sa ramana mult timp pe peretii tractului urinar.
Unele teorii sustin ca substantele responsabile pentru efectul profilactic sunt antioxidantii, pe cand altele sunt de parare ca substantele active din fruct creeaza un strat alunecos pe peretii tractului urinar, care impiedica bacteria sa se implanteze, sa sadezvolte si sa determine infectia.
Catina
Catina (nume stiintific Hippophae rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat si spinos care creste in Romania incepand din nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse. Catina se utilizeaza atat in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar cat si ca planta ornamentala. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. in fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Citeste si: Catina, sau “Gingsengul romanesc”. Efecte curative
Coacazele
S-a demonstrat ca extractul din samburi de coacaz negru da rezultate foarte bune in poliartrita reumatoida, pentru ca este bogat in acizi grasi esentiali (acid gamalinolenic si alfalinolenic), care inhiba evolutia proceselor inflamatorii. De asemenea, alaturi de afine, coacazele negre si cele rosii sunt un adjuvant extraordinar pentru mentinerea sanatatii ochilor. Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, coacazele sunt recomandate in nevroze, astenii, pentru prevenirea insomniilor. Celor care consuma alcool in exces si care fumeaza, dar nu numai lor, coacazele le furnizeaza o cantitate uriasa de vitamina C
Murele
Pe langa actiunea lor puternic antioxidanta, murele sunt renumite pentru continutul lor ridicat de compusi anticancerigeni, ca de pilda vitamina C, E si acidul elagic. Mai mult, murele reprezinta un remediu naturist deosebit de potent in lupta cu afectiunile cronice si contin un nivel ridicat de pectina, o fibra solubila cu rol in scaderea colesterolului. Poate cel mai important beneficiu al acestor fructe este insa capacitatea lor de a opri formarea tumorilor in cavitatea orala, precum si proliferarea cancerului de colon.
Ciresele
Ciresele contin din plin quercetina si acid elagic, un flavonoid antioxidant cu functie anticancerigena, dar si antocianine si bioflavonoide – compusi care reduc simptomele de artrita, combat afectiunile antiinflamatorii si amelioreaza migrenele. in componenta cireselor se mai regaseste si melatonina, o substanta naturala importanta in cresterea calitatii somnului si in mentinerea unui aspect tanar al pielii.
Macesele
Macesele sunt un izvor de vitamina C si, de aceea, specialistii le recomanda ca fiind un medicament revigorant, care alunga oboseala intensa. Totodata, in compozitia acestor fructe exista si alte substante active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispozitii), B2 ( sustine organismul in actiunile solicitante), K ( implicata in procesele de coagulare a sangelui), minerale si acizi grasi, care ajuta la regenerarea pielii. Totodata, ceaiul combate anxietatea, greturile, palpitatiile, viermii intestinali si creste secretia biliara, fapt care-l recomanda in afectiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate in vitamina C (1500 mg/100), macesele sunt un aliat de nadejde in cresterea imunitatii”
Consuma fructele de padure cat mai putin procesate, pentru a beneficia din plin de aceste proprietati miraculoase!
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016
[…] Cititi si: Fructele ee padure si efectelor lor benefice […]