Publicat: joi, sept. 11th, 2014

Ipoteza noua in cazul monumentului Stonehenge

stonehengeMonumentul megalitic de la Stonehenge, ridicat în urmă cu aproximativ 5.000 de ani pe câmpia Salisbury, era centrul unui complex de monumente megalitice cu funcție cel mai probabil rituală, conform unor cercetători care au descoperit urmele altor 17 astfel de monumente în aceeași zonă, informează Live Science.

Această descoperire a fost realizată în cadrul unui studiu care a durat 4 ani și în care au fost folosite tehnologii non-invazive, așa cum sunt radarele capabile să observe detalii ale subsolului.

„Stonehenge este fără nicio îndoială un monument cu o funcție rituală majoră, iar oamenii din acele timpuri călătoreau probabil distanțe foarte mari pentru a ajunge acolo, însă acest monument nu era singur”, explică coordonatorul acestui proiect de cercetare, Vincent Gaffney, arheolog la Universitatea din Birmingham. „El făcea parte dintr-un peisaj mult mai complex, în care aveau loc procesiuni și activități rituale. Această concluzie schimbă modul în care trebuie privit acest monument”.

Istoricii încă nu sunt siguri care a fost scopul construcției megalitice de la Stonehenge, pentru că artizanii acestui loc nu cunoșteau scrierea sau pur și simplu nu au fost găsite izvoare istorice din acea perioadă.

Cu toate acestea, monoliții, care se aliniază cu Soarele în timpul solstițiilor, reprezintă o impresionantă demonstrație de inginerie preistorică. Cei mai mari monoliți din cadrul complexului au până la 9 metri înălțime și cântăresc aproape 23 de tone, fiind, conform teoriilor, transportate de la cariera din Marlborough Downs, locație aflată la 32 de kilometri mai la nord.

Echipa coordonată de Vincent Gaffney a descoperit urmele subterane lăsate de aceste monumente satelit din jurul lui Stonehenge — urme lăsate probabil de stâlpi de lemn, monoliți și șanțuri. Reconstituirile generate cu ajutorul instrumentelor moderne de analiză demonstrează că o parte din aceste monumente mai mici erau formate din elemente dispuse în cercuri concentrice, la fel ca și monumentul principal, de la Stonehenge.

Vincent Gaffney a precizat că va avea nevoie de un an pentru a putea analiza toate datele adunate în cei 4 ani de studiu, etapă după care vor începe săpături pentru a aduce la lumină și celelalte monumente din jurul lui Stonehenge.

Sursa: Live Science

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Ipoteza noua in cazul monumentului Stonehenge