Istorie antica. Columna lui Traian
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul imparatului Traian, pentru comemorarea victoriei sale in Dacia, care s-a pastrat pana in zilele noastre.
Cum a aparut Columna lui Traian
In toamna anului 106 d.H., la Roma era mare sarbatoare. Intors victorios din Dacia, Traian a daruit 650 de dinari fiecarui contribuabil, a acordat scutire vreme de un an pentru dari si a decretat 123 de zile de jocuri. Potrivit datelor furnizate de istoricul bizantin Ioannes Lydus, care a trait in secolele al V-lea – al VI d.H., si corectate de istoricul francez Jeröme Carcopino, imparatul Traian ar fi capturat din Dacia 165 de tone de aur si o cantitate dubla de argint.
Peste cateva luni, Traian a comandat arhitectului Apollodor din Damasc constructia celui mai mare forum imperial – care avea sa ocupe sase hectare. sase ani mai tarziu, in 112, o multime adunata in acest forum din toate colturile imperiului a asistat la inaugurarea columnei. In Antichitate, bosoreliefurile puteau fi admirate de aproape de pe terasele inalte ale Bibliotecilor Greaca si Latina si ale basilicii Ulpia care inconjurau columna. Scene care se succed pe fusul de marmura ca pe un urias papirus ce se ruleaza de 23 de ori reprezinta probabil ilustratia cartii pierdute (De bello dacico) in care Marcus Ulpius Traianus si-a povestit razboaiele cu dacii (101-102, 105-106 d.H.). Banda sculptata are o lungime de 200 m si o latime intre 0,89 m si 1.25 m – la varf. Mesterii, cel mai probabil au reprezentat circa 2.500 de figuri in 124 scene viu colorate. Unele dintre armele din mainile razboinicilor erau pictate, altele – in special sulitele si lancile – erau facute din sarma de cupru. In varf trona un bronz colosal al lui Traian – inlocuit in 1598 din ordinul Papei Sixtus al V-lea, de Sfantul Petru.
Columna lui Traian, copii a acesteia in lume
Cu timpul, culorile s-au sters, multe detalii s-au tocit, adaosurile metalice s-au pierdut, dar monumentala Columna, inalta de aproape 40 m, ramane intreaga dupa aproape 2.000 de ani si poate fi admirata in Forul lui Traian de la Roma.
Insa pentru cei care vor sa studieze scenele in amanunt exista 5 muzee care adapostesc mulaje din secolele al XIX-lea si al XX-lea – mult mai „lizibile” decat originalul erodat de poluarea din ultimele decenii din capitala Italiei.
Mesterii Alessandro si Leopoldo Malpieri au facut la Roma, in 1861, trei mulaje de ipsos ale columnei la ordinul lui Napoleon III (care voia sa ridice o copie a acesteia intr-una dintre pietele Parisului).
Un mulaj a fost dus la Paris pentru a fi turnat in cupru galvanic la fabrica Oudry. Copia franceza a fost expusa la Luvru in vara anului 1864. Intre timp, ideea columnei la Paris a fost abandonata si piesele au fost transportate, in 1870, in depozitele muzeului galo-roman din Saint-Germain. Azi, in Musee d’Archéologie Nationale de Saint-Germain-en-Laye (langa Paris) poti vedea o reproducere din cupru a partii de la baza columnei expusa in santul de aparare al castelului Saint-Germain-en-Laye.
Cealalta copie, donata de Napoleon papei Pius al IX-lea, si-a gasit mai intai locul la Muzeul Lateran. Un alt papa roman, Pius al XII-lea, a cedat-o in 1951 la Museo della Civiltà Romana. Azi poti admira cele 125 de mulaje in Sala LI.
Muzeul Luvru pastreaza baza si aproximativ o treime din friza columnei in colectia sa de mulaje de la Petites Écuries de Versailles.
Salile reproducerilor in gips din Victoria and Albert Museum de la Londra sunt dominate de mulajul columnei – realizat in jurul anului 1864 – taiata in doua (inaltimea galeriei nu permitea expunerea monumentului dintr-o bucata).
Columna lui Traian in Romania
Dupa jumatate de veac de tatonari, statul roman a comandat la Vatican copia la scara naturala a columnei, in 1939. Mesterul Francesco Mercatalli si echipa sa au turnat-o din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmura. Mulajele au ajuns la Bucuresti 28 de ani mai tarziu si, dupa cativa ani in muzeul P.C.R., au fost instalate in nou creatul Muzeul National de Istorie a Romaniei (in fostului Palat al Postelor). Special pentru expunerea columnei a fost construit in 1972 in curtea interioara a Muzeului National de Istorie a Romaniei, Lapidarium-ul, un corp de cladire modern de 1.700 mp .
Columna lui Traian – Muzeul National de Istorie a Romaniei
Din holul central intri in Lapidarium. Chiar la intrare – pe peretele din stanga, cum stai cu fata la baza columnei, intr-o stampa de secol XVIII vezi cum arata initial monumentul cu Traian in varf. Vizavi, o alta stampa a lui Piranesi arata columna cu Sfantul Petru in varf. Mergi la balustrada pana la cativa metri de soclul care imita perfect originalul de la Roma pentru a admira de aproape primele scene (1-6) de pe fusul monumentului. Scarile laterale duc la nivelul inferior. Un alt spatiu central, supraadancit, permite accesul la soclu si la reliefurile 7-19, expuse de jur-imprejur. De anul acesta, baza columnei are o usa noua de bronz. Chiar in stanga gasesti planul forului lui Traian de la Roma. Urmareste inspre dreapta desfasurarea scenelor, asa cum se succed pe columna. Ca un bonus, la nivelul superior al Lapidariumului sunt expuse multe monumente de piatra descoperite pe teritoriul Romaniei din epoca elenistica, romana, romano-bizantina si medievala.
Cateva scene esentiale
Lucia teposu Marinescu recomanda sa iti rezervi o ora pentru o vizita in tihna a Lapidariului. si oricat ai fi de grabit, nu rata reliefurile nr. 17 – lupta de la Tapae din 101 si portretul regelui Decebal; 64, 65 – scena pacii de la sfarsitul primului razboi; 85 – podul construit peste Dunare de Apollodor din Damasc; 102 – impartirea ultimelor rezerve de apa in munti; 122 – capturarea tezaurelor dacice si sinuciderea lui Decebal in scena 116.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016