Publicat: sâm, mart. 28th, 2015

Jupiter a distrus planetele de tip „Super-Terra” ale Sistemului Solar

Super-Terra

Jupiter se afla la originea singularitatii Sistemului Solar, intrucat migratia acestei planete gazoase uriase ar fi determinat distrugerea tuturor corpurilor ceresti din categoria „super-Terra” care s-au format in jurul Soarelui, potrivit unui studiu recent.

Explorand cu diverse instrumente Calea Lactee, oamenii de stiinta au putut sa studieze sute de sisteme planetare, situate la diverse distante de Sistemul Solar, informeaza maxisciences.com. Astfel, cercetatorii au ajuns la o constatare fascinanta: Sistemul Solar pare sa fie unic, in comparatie cu celelalte.

„Intr-adevar, dupa multe observatii, sistemul planetar standard din Calea Lactee este aparent format dintr-un grup de planete din categoria «super-Terra» ale caror orbite sunt foarte apropiate de steaua lor”, a explicat astrofizicianul Gregory Laughlin, cercetator la Universitatea California din orasul american Santa Cruz si coautor al studiului.

„Super-Terra” este un termen care este atribuit acelor planete care au o masa de 1-5 ori mai mare decat masa Terrei, pentru cele mai mici dintre ele, si de pana la 10 ori mai mare decat masa Terrei, pentru cele mai masive dintre ele. Or, Sistemul Solar nu corespunde acestei caracteristici: nu exista nicio planeta telurica care sa aiba o orbita mai mica decat Mercur, planeta cea mai apropiata de Soare.

Incercand sa explice acest fapt, oamenii de stiinta au formulat o noua teorie, pe care au explicat-o pe larg intr-un articol publicat in revista stiintifica americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Potrivit acestei teorii, explicatia trebuie cautata in jurul lui Jupiter.

Savantii americani spun ca Sistemul Solar nu a fost intotdeauna asa cum il cunosc oamenii din epoca moderna. In momentul formarii planetelor Jupiter si Saturn, este foarte probabil ca o prima generatie de planete telurice sa se fi format in apropiere de Soare pentru a deveni corpuri ceresti din categoria „super-Terra”.

Insa miscarea lui Jupiter in interiorul Sistemului Solar ar fi provocat o serie de perturbatii gravitationale ce au condus la numeroase coliziuni intre planete si asteroizi. Fragmentele care au rezultat din acele ciocniri violente s-au indreptat apoi spre Soare, atrase de forta gravitationala a astrului, si, inainte de a se topi, ar fi distrus planetele din categoria „super-Terra” formate in jurul Soarelui.

„Este vorba de acelasi lucru care ne ingrijoreaza si atunci cand vorbim despre satelitii care ar putea fi distrusi pe orbita joasa a Terrei. Ramasitele lor ar putea sa inceapa sa loveasca alti sateliti si sa riste astfel un lung sir de coliziuni in lant. Studiul nostru arata ca Jupiter ar fi generat acea cascada de coliziuni similare in interiorul Sistemului Solar”, a explicat profesorul Gregory Laughlin.

Insa evolutia Sistemului Solar nu s-a oprit atunci, potrivit teoriei avansate de cercetatorii americani. Fragmentele generate de acele coliziuni ar fi inceput sa se aglomereze in jurul Soarelui si ar fi sfarsit prin a se afla la originea unei a doua generatii de planete.

Mai putin masive, cu o atmosfera mai putin densa decat cea a planetelor din categoria „super-Terra”, formarea lor ar fi fost posibila gratie actiunii lui Saturn. Aceasta planeta ar fi mentinut planeta Jupiter pe o orbita mai indepartata de Soare, fapt care nu este deloc tipic pentru acest tip de planete uriase.

Acest fapt ar explica motivul pentru care Mercur, Venus, Terra si Marte par sa fie mai tinere decat planetele mai indepartate de Soare din sistemul nostru planetar.

„Rezultatele studiului nostru implica faptul ca planetele telurice formate dupa migratia lui Jupiter au umplut spatiul vid si au dus la aparitia unor corpuri ceresti sarace in gaze”, a explicat Konstantin Batygin, principalul autor al studiului, cercetator la California Institute of Technology din orasul Pasadena.

„Sistemul nostru solar apare din ce in ce mai mult ca o bizarerie”, a continuat Gregory Laughlin.

De fapt, teoria care evoca o eventuala migratie a lui Jupiter nu este noua. Cunoscuta sub numele de „Grand Tack”, ea a fost propusa in urma cu cativa ani pentru a explica anumite caracteristici ale unor planete. Insa noul studiu permite adaugarea altor piese in uriasul „puzzle” care este istoria Sistemului Solar.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Jupiter a distrus planetele de tip „Super-Terra” ale Sistemului Solar