Noul „lidar” – primul de acest gen din Europa – are ca rol sa contribuie la misiunea satelitilor Agentiei Spatiale Europene (ESA) care se concentreaza asupra atmosferei, potrivit unui anunt postat recent pe site-ul Agentiei Spatiale Romane (ROSA).

Potrivit unui contract semnat pe 14 octombrie la sediul ESA din Paris, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica de la Magurele va conduce noul proiect Multiply, al carui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de inalta rezolutie spectrala, care actioneaza in mai multe lungimi de unda. Instrumentul, pentru constructia caruia va fi nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronava, pentru a detecta si cartografia aerosoli.

Aerosolii sunt particule foarte mici aflate in suspensie in atmosfera. Din moment ce acestea imprastie si absorb lumina soarelui, prezenta lor poate fi observata atunci cand sunt suficient de mari, deoarece provoaca ceata si rasarituri si apusuri de soare rosiatice.

O mai buna intelegere a efectului aerosolilor asupra climei si vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 si Sentinel-5.

scan lidar

Este de asteptat ca noul instrument aeropurtat sa joace un rol important in pregatirea acestor misiuni si in validarea masuratorile lor din spatiu. „Construirea acestui nou senzor nu numai ca ajuta la asigurarea acuratetii noilor sateliti care studiaza atmosfera, dar marcheaza, de asemenea, un reper important in colaborarea dintre ESA si Romania in domeniul Observarii Pamantului”, se spune in anunt.

Romania a devenit oficial al 19-lea stat membru ESA in decembrie 2011. Contractul, in valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost semnat de Roxana Radvan, directorul general adjunct al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica.

„Sunt incantat sa vad ca Romania, un nou stat membru, conduce realizarea acestui nou proiect ambitios”, a declarat Volker Liebig, directorul departamentului ESA de observare a Pamantului.

„Proiectul se bazeaza pe si extinde cunostintele existente in Romania si va permite tarii si partenerilor sai internationali de proiect sa joace un rol important si vizibil in pregatirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice si in validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pamantului aflate pe orbita”, a mai spus Volker Liebig.

Lidarul emite lumina sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a masura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizeaza profilul aerosolilor si norilor subtiri. Acesta functioneaza prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumina ultravioleta jos in atmosfera si apoi colecteaza lumina care este imprastiata inapoi la senzor de la moleculele de aer si particule de nor.

Aerosolii din atmosfera provin in principal din eruptii vulcanice, praf din desert si incendii, precum si de la activitatile umane, cum ar fi arderea carbunelui si a petrolului. Aerosolii afecteaza cantitatea de radiatii pe Pamant si clima. Ei imprastie lumina soarelui inapoi in spatiu, contribuind astfel la racirea planetei. Acestia pot afecta, de asemenea, dimensiunea particulelor de nori, schimband modul in care norii reflecta si absorb lumina soarelui. in plus, ei ofera contextul pentru reactii chimice, care pot duce la formarea unor cantitati mari de clor reactiv si, in cele din urma, la distrugerea ozonului in stratosfera.

Principiul lidar

Noul lidar va fi o resursa esentiala pentru Biroul ESA numit „Campaigns”, care efectueaza experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spatiale si a se asigura ca satelitii de observare a Pamantului furnizeaza date exacte. „Dezvoltarea unui lidar spectral de rezolutie inalta care functioneaza in aer acopera o zona lipsa importanta a capacitatilor senzorilor de aer din Europa”, a declarat Malcolm Davidson, sef al Campaigns.

„Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a imbunatati intelegerea noastra cu privire la repartizarea si originea aerosolilor din atmosfera si pentru a pregati si de a face cel mai bine uz de satelitii atmosferici de observare a Pamantului”, a mai spus Malcolm Davidson.

Sursa: Esa