Marea Pata Rosie de pe Jupiter se micsoreaza. Specialistii de la NASA nu au o explicatie
Astronomi amatori au raportat, inca din 2012 ca Marea Pata Rosie de pe Jupiter se micsoreaza din ce in ce mai repede. Cu ajutorul observatiilor realizate de telescopul spatial Hubble, specialistii inca cauta explicatii stiintifice
Marea Pata Rosie (GRS) a fost observata prima oara, de catre telescoapele terestre, cu mai mult de 300 de ani in urma (descoperirea ei e atribuita lui Cassini, sau Robert Hooke in secolul al XVII-lea). Este un oval de aproximativ 12000 pe 25000 km, destul de mare sa cuprinda trei Pamanturi. Alte pete mai mici dar similare sunt cunoscute de decenii. Obervatiile in infrarosu si directia de rotatie indica faptul ca este o regiune de inalta presiune ai carei nori superiori sunt mult mai inalti si mai reci decat zonele inconjuratoare. Structuri similare au fost observate pe Saturn si Neptun. Nu se stie modul in care asemenea structuri rezista asa de mult timp.
Jupiter si celelalte planete gazoase prezinta vanturi de mari viteze in benzi largi de latitudine. Vanturile sufla in directii opuse in doua benzi adiacente. Diferentele mici de temperatura sau de compozitie chimica sunt responsabile pentru colorarea diferita a benzilor, aspect ce domina imaginea planetei. Cele de culoare deschisa sunt numite zone; iar cele de culoare inchisa sunt numite centuri. Benzile au fost cunoscute de ceva timp pe Jupiter, dar vortex-urile complexe din regiunile de granita intre doua benzi au fost pentru prima data observate de Voyager. Datele de la Galileo indica faptul ca vanturile au o viteza mai mare decat s-a crezut anterior (mai mari de 400 mph) si sunt prezente in adancimea planetei cel putin pana unde a putut ajunge sonda; ar putea sa fie extinse pana la mii de kilometri in interiorul planetei. Atmosfera lui Jupiter este de asemenea foarte turbulenta. Aceasta indica faptul ca vanturile sunt conduse, in mare parte, de caldura interna a planetei si nu de cea provenita de la Soare, cum este cazul Pamantului.
Marea Pata Rosie de pe Jupiter este un anticiclon, o furtuna de inalta presiune care se roteste in sens invers acelor de ceasornic in emisfera sudica a planetei, vanturile atingand viteze de pana la 400km/h. Recunoscuta pentru aspectul similar unui gigantic ochi rosu inconjurat de straturi galbene, portocalii si albe, Marea Pata Rosie a fost observata sistematic de la sfarsitul anilor 1800. La acea data, dimensiunea era estimata la aproape 41000 km in punctul cel mai larg, suficient de mare pentru a cuprinde de trei ori Pamantul.
In 1979 si 1980, sonda spatiala NASA Voyager a stabilit ca Marea Pata Rosie si-a redus dimensiunea la 23335 km, iar observatiile realizate de astronomi amatori, incepand din 2012, au evidentiat ca ritmul s-a accelerat, diametrul reducandu-se cu aproape 1000 km pe an. Observatiile realizate in 2014 cu ajutorul telescopului spatial Hubble au confirmat ca Marea Pata Rosie masoara sub 16500 km, cel mai mic diametru observat vreodata.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016