Regina noptii (Nicotiana) sau parfumul noptilor de vara
Numita regina noptii pentru ca florile ei se deschid seara, pe racoare, si se inchid la rasaritul soarelui, planta raspandeste miresme imbatatoare la caderea noptii.
Explicatia ar fi aceea ca fluturele care o polenizeaza intervine noaptea si atunci este momentul ca florile sa il farmece prin dansul culorilor si al parfumurilor.
Regina noptii se cultiva usor si infloreste la inceputul verii. Florile se deschid seara tarziu si emana un parfum placut toata noaptea; florile pot fi rosii, albe, roz, galbene si nuante de violet si au aspect de trompeta. Alte varietati ale acestei nicotianei cresc pana la 3 m inaltime si produc flori pe tulpinile subtiri.
Nu ar trebui sa te surprinda faptul ca se mai numeste si „floare de tutun„, deoarece contine concentratii mari de nicotita.
Creste uneori chiar spontan, pe la margine de drum sau in fata curtilor, la tara. Se preteaza de minune in jardiniere, pe balcon.
Cand vremea este prietenoasa, va continua sa infloreasca pana pe la jumatatea lunii octombrie. In perioadele secetoase, trebuie udata in fiecare seara, ca sa nu i se arda frunzele.
Originara din America de sud, regina noptii se planteaza primavara si va puteti bucura de ea intreaga vara. Infloreste din iunie si pana toamna tarziu. Floarea are forma de trompeta si poate fi alba, galbena, rosie, roz sau mov. In cazuri deloc rare se pot intalni mai multe culori la aeeasi floare.
Ingrijire minima
Regina noptii se inmulteste foare usor prin seminte sau tubercului. Daca plantati semintele, tineti-le in apa 8-12 ore inainte de a le semna. Planta ajunsa la maturitate atinge in medie un metru. Este putin pretentioasa, fiindu-i suficient un sol umed si bine drenat. Iubeste soarele dar suporta bine si umbra si este bine sa o plantati spre est, pentru a nu primi decat razele soarelui de dimineata.
O singura planta produce foarte multe seminte si de aceea se inmulteste foarte repede, intr-un timp relativ scurt. Daca o cultivati in gradina, scoateti tuberculii din pamant in iernile geroase si pastrati-i in ghivece, intr-un loc racoros si aerisit, iar in aprilie, ii puteti planta in gradina.
Regina-noptii creste destul de inalta, asa ca ar trebui plantata in apropierea unui gardulet sau suport din lemn ori plastic pe care sa poata fi ancorata.
Remediu naturist
Studii recente au demonstrat ca regina noptii este bogata in alcaloide, flavonoide si triterpine, care au proprietati antispasmodice, antioboseala, antibacteriene, antimicrobiene si antivirale. Tuberculuii negri contin substante purgative, diuretice si antiparazitare.
Asiaticii si sud-americanii o folosesc in tratarea infectiilor uinare, a hepatitei, a gripei, dizenteriei, orionului, afectiunilor cutanate si ca vermifug. In Nepal, frunzele sunt folosite sub forma de cataplasme, pentru a trata abcesul. Semintele sunt intrebuintate in industria cosmetica pentru a trata eczemele si scabia. Sucul proaspat de petale de regina noptii trateaza herpesul.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016
[…] Sursa: Descopera Lumea […]