Publicat: vin, apr. 18th, 2014

Sangele artificial sau joaca de-a Dumnezeu. Competitie intre Universitatile din Cluj si Edinburgh

sange-artificial

O echipa de cercetatori de la University of Edinburgh se ocupa de acest proiect in care s-au investit 5 milioane de lire sterline.
In anul 2016, trei pacienti vor intra in istorie ca fiind primii care vor testa sangele artificial, sange „fabricat” din celule stem. Proiectul, unul cu adevarat revolutionar, costa 5 milioane de lire sterline si se afla pe mainile a unor oameni de stiinta din Scotia.

Prin folosirea pielii sau sangelui unui adult, piele sau sange modificate genetic pentru a se recolta celule stem. Acestea sunt cultivate in conditii biologice asemanatoare cu cele din corpul omenesc pentru a se transforma in celule rosii.

Conform celor de la University of Edinburgh, deocamdata s-a ajuns la o eficienta de 50%. Sangele artificial ar urma sa-l inlocuiasca sau sa-l completeze pe cel natural in 2035.

radu-silaghi-dumitrescu-sangele-artificial

Intre timp la Cluj, o echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB)  a reusit cu succes sa testeze pe animale o solutie de sange artificial unica in lume. Proiectul dateaza din 2007 si pentru finalizarea lui ar mai fi nevoie de circa doi ani, a sustinut coordonatorul lucrarilor, conferentiarul Radu Silaghi-Dumitrescu.

Acum ne aflam in faza preliminara de testare pe animale, iar primele rezultate sunt pozitive. Finalizarea acestor teste pe animale va mai durca circa 1-2 ani. Apoi, proiectul va trebui continuat cu testarea pe subiecti umani, care este partea cea mai grea. Numai daca vom fi 100% siguri ca produsul este sigur vom trece la implicarea subiectilor umani. Din ce au incercat alte companii, stim ca exista riscul de moarte a pacientului. Din acest punct de vedere nu ne grabim. Aceasta faza ar putea dura inca 2-3 ani. Apoi, ultima faza ar fi construirea unei fabrici in care sa se realizeze la scara mare un astfel de produs“, a precizat Dumitrescu.

El a explicat unicitatea proiectului de la Cluj: „La nivel mondial, dezideratul exista de cativa zeci de ani. Oamenii au incercat sa faca lucruri similare cu substante extrase din sange animal. Asta se practica in SUA si alte parti ale lumii. Au existat mai multe companii care au incercat, chiar cu ajutorul armatei SUA, insa majoritatea au dat faliment din cauza ca testele clinice nu au dat rezultatele scontate“.

Descopera Lumea
loading...
Displaying 3 Comments
Have Your Say
  1. Angel Wings spune:

    Interesant, pare o competitie. Eu sunt convins ca ai nostri vor gasi primii solutia.

  2. Lol, sange artificial…

  3. Angel Wings spune:

    daca ne gandim deja la roboti, de ce nu si sange artificial ?

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Sangele artificial sau joaca de-a Dumnezeu. Competitie intre Universitatile din Cluj si Edinburgh