Publicat: vin, sept. 12th, 2014

Satul Mawsynram, cel mai ploios loc din lume

Mawsynram

Mawsynram este un sat din Districtul East Hills Khasi din statul Meghalaya in nord-estul Indiei, la 56 km de Shillong. Este conform relatarilor, cel mai umed loc de pe Pamant, cu precipitatii medii anuale de 11872 mm. Potrivit Guinness World Records Mawsynram a primit precipitatii de 26,000 mm in 1985.

Cartea geografului Nick Middleton de la Oxford despre oamenii care traiesc in climate extreme, Going to Extremes, descrie vizita sa in sat, si descrie modul in care locuitorii fac fata la astfel de precipitatii extreme.
Mawsynram este situat la altitudinea de aproximativ 1400 de metri. Mawsynram este situat la aproximativ 16 km vest de Cherrapunji, pe Dealurile Khasi. Numele satului contine Maw, un cuvant Khasi care are sensul de „piatra” si, astfel, s-ar putea referi la anumiti megaliti din imprejurime. Dealurile Khasi sunt bogate cu astfel de megaliti – Khasi monoliti ridicati destul de recent pentru a comemora evenimentele importante si pe oameni.

Pe baza datelor luate de cateva decenii recente, Mawsynram situata la aproximativ 9 km vest de Cherrapunji in statul Meghalaya (India) pare a fi cel mai umed loc din lume sau locul cu cele mai mari precipitatii medii anuale. Mawsynram, primeste aproape 12 m de ploaie intr-un an mediu, si marea majoritate a precipitatiilor cad in cursul lunilor musonului.

Prin comparatie, in Romania, cad in medie 637 mm/an, iar la altitudiniea la acre se afla acest sat, in Romania, media precipitatiilor este de 800-1000 mm/an

Satul MawsynramSatul Mawsynram

Trei motive pot fi citate pentru ploile abundente de la Mawsynram:

Vanturile calde umede deplaseaza aerul spre nord de la Golful Bengal in timpul musonului, care acopera o zona extinsa, dar masele de aer sunt fortate sa convearga in zona ingusta peste dealuri Khasi, concentrandu-se astfel umiditate lor.
Alinierea dealurilor Khasi (de la est la vest) le plaseaza direct in calea fluxului de aer din Golful Bengal, producand o urcare semnificativa (plus racire, condensare in continuare si, astfel, ploaie mai multa).
In cele din urma, ascensiunea peste dealurile Khasi este practic continua, in perioada musonului, deoarece aerul este ridicat in mod constant in sus de vanturile puternice din atmosfera superioara, prin urmare, precipitatiile sunt mai mult sau mai putin continue.

Sursa: The Tribune

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Satul Mawsynram, cel mai ploios loc din lume