Publicat: Dum, iul. 13th, 2014

Studiu. Faptele de coruptie au cauze neurologice

fapte de coruptie

O echipa de neurologi din China a ajuns la concluzia ca o parte a emisferei cerebrale stangi, si anume „girusul frontal inferior”, are un rol-cheie in inclinatia catre acte de coruptie.

Persoanele al caror creier are o activitate mai intensa in acea zona sunt mai predispuse la acceptarea mitei sau la deturnarea de fonduri, relateaza joi EFE, adaugand ca descoperirea ar putea deschide calea pentru gasirea unor tratamente pentru aceste probleme.

Specialistii de la prestigioasa Academie de stiinte Sociale din China au prezentat rezultatele cercetarii lor in publicatia ‘Frontiers in Behavioural Neuroscience’, preluata joi de ziarul South China Morning Post.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii chinezi au controlat prin rezonanta magnetica activitatea cerebrala a 28 de voluntari in timp ce acestia erau ‘ademeniti’ cu bani. Concret, fiecarui voluntar i se dadea, in mod separat, o suma de bani (care varia de la un individ la altul) si i se oferea posibilitatea de a pastra o parte sau de a o refuza in intregime.

Cand li se facea oferta, s-a observat ca tuturor voluntarilor li se activau arii din creier ce au legatura cu bunastarea — in emisfera dreapta, partea frontala, insa doar la cei care o acceptau se activa ‘girusul frontal inferior’ stang. in plus, cu cat acceptau mai multi bani, cu atat era mai mare activitatea din zona respectiva, situata in apropierea tamplei.

Potrivit neurologului Li Shu, coordonator al studiului, constatarea poate arunca o noua explicatie a faptelor de coruptie.

Analiza ar trebui sa continue avand ca subiecti politicieni corupti, este de parere un alt expert de la Universitatea din Beijing, Ge Jianqiao, citat de South China Morning Post. Daca nu va exista insa o autorizare in acest sens venita de la cel mai inalt nivel politic, ‘ niciun institut de cercetari nu va avea curajul sa finanteze un asemenea proiect’, a afirmat neurologul Cao Jun.

Lupta contra coruptiei este una dintre prioritatile presedintelui chinez, Xi Jinping. in perioada de aproape un an de cand ocupa aceasta functie, a crescut considerabil numarul anchetelor si condamnarilor pentru fapte de coruptie. Nu mai departe decat luni, Xu Caihou, fost vicepresedinte al Comisiei Militare Centrale, a fost exclus din partidul Comunist, fiind anchetat pentru acte de coruptie.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Studiu. Faptele de coruptie au cauze neurologice