Publicat: vin, sept. 26th, 2014

Studiu: Femeile au fost mereu mai multe decat barbatii

femeile

Intr-un studiu, publicat recent in Investigative Genetics, se arata ca femeile au fost dintotdeauna mai numeroase decat barbatii. Cercetatorii de la Institutul Max Plank din Leipzig au folosit in studiul lor material genetic de inalta calitate, aproape imposibil de realizat pana de curand.

Studiul compara cromozomul Y (obtinut pe cale paterna) cu ADN-ul mitocondrial (obtinut pe cale materna) a nu mai putin de 51 de populatii diferite de pe glob. Rezultatul analizelor a aratat ca femeile erau mai numeroase inainte de parasirea Africii de catre Homo sapiens, trend care s-a pastrat de-a lungul intregii istorii. Este o consecinta, sustin autorii studiului, a faptului ca barbatii au tins sa procreeze cu mai multe partenere, in timp ce femeile au preferat sa traiasca alaturi de acelasi barbat.

Obtinerea unor secvente de ADN cu o calitate superioara celor obtinute pana de curand, le-a permis cercetatorilor de la Institutul Max Plank sa compare influenta paterna si cea materna a diferitelor populatii de pe glob la un nivel superior tuturor celor realizate pana in prezent. Rezultatele au demonstrat ca diferentele dintre secventele cromozomiale Y sunt mai mari decat cele din randul ADN-ului mitocondrial, concluzia fiind aceea ca numarul femeilor a fost mai mare decat cel al barbatilor.

Au existat insa si cazuri in care femeile au fost depasite ca numar de barbati. In randul nativilor nord-americani, rezultatele studiului au demonstrat ca materialul genetic matern este mai diversificat decat cel patern, ceea ce inseamna ca primii colinissi ai Americii de Nord erau, in mare parte, barbati.

In Romania, conform statisticilor, grupele de varste arata asa:

  • la nastere: 1.06 barbati/femeie
  • sub 15 ani: 1.05 barbati/femeie
  • 15-64 ani: 0.99 barbati/femeie
  • 65 ani si peste: 0.69 barbati/femeie
  • populatia totala: 0.95 barbati/femeie (2011 estimativ)

Pentru a vizualiza statisticile din intreaga lumea, accesati The World Factbook

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Furtuna apocaliptica apropiindu-se de Syndey Istanbul Kiev - Ucraina Nava Spatiala Enterprise deasupra orasului Sao Jose dos Campo - Brazilia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Studiu: Femeile au fost mereu mai multe decat barbatii