Studiu: Premonitia exista si este un proces biologic
Premonitia ar putea fi un proces biologic dupa cum sustin unele studii efectuate de cercetatorii de la Universitatea Northwestern din SUA.
Oamenii de stiinta au efectuat un studiu pe o serie de 26 de cercetari publicate intre 1978 si 2010, ajungand la concluzia ca „activitatile anticipatorii anormale” – fenomen cunoscut popular sub numele de „premonitie” – exista cu adevarat, fiind posibil sa existe o legatura intre aceste activitati si descoperirile recente din domeniul biologiei cuantice.
Cercetatorii recunosc ca mintea subconstienta stie, de multe ori, mai multe decat mintea noastra constienta. „De exemplu, masurile fiziologice arata ca reactiile subconstiente tind sa le preceada pe cele constiente”, spune Julia Mossbridge, coordonatorul noului studiu. „Ceea ce a fost neclar pana acum este daca oamenii au intr-adevar capacitatea de a prezice evenimente importante din viitor fara a avea vreun indiciu referitor la acestea”, explica Mossbridge.
Mossbridge a oferit ca exemplu un scenariu in care o persoana care poarta casti pe urechi si se joaca un joc video nu ar putea sa auda ca seful sau se intoarce la birou. „Analiza noastra arata, insa, ca atunci cand oamenii sunt atenti la propriul corp, pot detecta aceste «activitati anticipatorii anormale” cu 2 pana la 10 secunde inainte, inchizand jocul video la timp”, explica cercetatoarea. „Acestia ar avea suficient timp sa deschida documentul la care se presupunea ca lucreaza, chiar inainte ca seful sa intre in camera”, adauga Mossbridge.
Premonitia este un fenomen caruia i se mai spune si „presentiment”, insa Mossbridge nu este convinsa ca oamenii „simt” cu adevarat viitorul. „Prefer sa ma refer la acest fenomen cu numele de «activitate anticipatorie anormala». Fenomenul este anormal, afirma unii oameni de stiinta, pentru ca nu-l putem explica folosind cunostiintele actuale despre biologie; cu toate acestea, descoperirile noi din domeniul biologiei cuantice ar putea duce la intelegerea sa. Este anticipatoriu, deoarece pare sa prezica schimbari fiziologice viitoare ca reactie la un eveniment necunoscut, si este o activitate, deoarece este compusa din schimbari ale pielii, ale sistemului nervos si a celui cardiopulmonar”, explica Mossbridge.
Studiul confirma existenta acestui fenomen(premonitia), insa nu crediteaza ipotezele care sustin ca acesta are o explicatie supernaturala sau paranormala. Cercetatorii considera ca, in ciuda faptului ca inca nu a fost inteleasa, cauza acestui proces de anticipare – premonitia – este rezultatul unor procese fizice.
Cercetarea a fost efectuata cu ajutorul lui Patrizio Tressoldi de la Universitatea din Padova si Jessica Utts de la University of California, Irvine, rezultatele fiind publicate in jurnalul stiintific Frontiers in Perception Science.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016