Publicat: mie, apr. 16th, 2014

Suntem pregatiti pentru urmatorul asteroid? Ce spun oamenii de stiinta despre un probabil impact cu Pamantul

planeta-pamant-asteroid-impactUrmatoarea lovitura ca cea din Rusia de la Celeabinsk, a unui asteroid ar putea veni ca o surpriza totala si poate ca asta este bine. Un studiu pe tema unui sistem de avertizare timpurie, a unui potential impact, a descoperit ca Pamantul va rata mai mult de jumatate dintre asteroizii si meteoritii veniti din spatiu, de dimensiunea celei care a explodat deasupra Celeabinskului, in Rusia, cu un an in urma. Insa sansele ca un asemenea asteroid sau meteorit sa aiba un impact mare asupra Pamantului sunt foarte de mici, astfel incat dezvoltarea unor sisteme capabile de a repera toate posibilele impacte nu merita eforturi financiare.

Meteoritul Celeabinsk a fost o roca de cca 20 metri care a navalit suierand, pe neasteptate, in atmosfera Pamantului pe 15 februarie 2013. El a explodat cu forta a aproximativ 600 kilotone de TNT, provocand o unda de soc care a zguduit ferestrele si a doborat oamenii la pamant. Evenimentul a aprins interesul global pentru sistemele de avertizare a meteoritilor.

Подъем метеорита из озера ЧебаркульFoto: Meteoritul de la Cealabinsk – Rusia

Se presupune ca milioane de roci mici balanseaza in apropierea Pamantului pe o orbita a lor in jurul Soarelui. Sunt greu de descoperit si studiat, deoarece reflecta foarte putina lumina solara si pot fi reperate numai cand sunt destul de aproape. Chiar si atunci, este foarte probabil ca in acel moment sa nu observe nomeni apropierea lui si sa ne trezim cu el explodand pe Pamant.

Previziuni meteorice

Telescoape cu camp mare, care matura cerul intreg de cateva ori pe noapte, ar putea sa arate mai multe dintre corpurile cu potential de impact. Spre sfarsitul lui 2015 reteaua de telescoape ATLAS din Hawaii va incepe cautarea stancilor de marimea celei de la Celeabinsk si mai mari care vin in apropierea Pamantului. Sistemul ar trebui sa fie capabil sa detecteze obiectele mai mici din timp pentru a da un avertisment de posibila coliziune cu doua zile inainte, spune conducatorul de proiect John Tonry de la Universitatea Hawaii din Honolulu.

Reteaua-de-telescoape-ATLAS-Hawaii-Mauna-KeaFoto: Reteaua de telescoape ATLAS din Hawaii

Intre timp, European Space Agency (Agentia Spatiala Europeana) ia in calcul un plan de a construi o retea mai mare, globala, care ar putea sa mareasca timpul de avertizare de mai mult de doua ori, spune Andrea Milani de la Universitatea din Pisa, Italia.

Timpi de avertizare de cateva zile ar putea micsora pierderile calculate spune Alan Harris, un astronom pensionat de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, in Pasadena, California. „in cazul Celeabinsk chiar si o avertizare cu doua ore inainte a populatiei de a nu se apropia de ferestre ar fi prevenit cel putin 90 la suta dintre vatamari”, spune el.

Dar astfel de observatii ar fi ratat meteorul de la Celeabinsk. Observatiile de la sol pot vedea numai stancile ce apar in partea de cer aflata in noapte, iar acela, ca si aproximativ jumatate dintre corpurile cu potential de impact, a aparut pe cerul zilei. De fapt, un studiu ca ATLAS ar repera numai o treime dintre obiectele mai mici care se indreapta catre Pamant, dupa cum sugereaza o simulare recenta. „Singura cale de a te descurca cu aceasta problema este sa ai o nava spatiala”, spune Robert Jedicke, de la Universitatea Hawaii din Manoa.

Suficient de pregatiti

Nu exista planuri de a construi nave in acest scop. Dar Tim Spahr, director la Minor Planet Center in Cambridge, Massachusetts, nu este ingrijorat: meteori de marimea celui de la Celeabinsk lovesc planeta numai o data sau de doua ori intr-un secol si cei mai multi dintre ei cad in oceane sau zone nepopulate. O nava care sa poata descoperi aceste corpuri intunecate cu cateva zile inainte de impact ar necesita un telescop mare si sensibil si ar putea costa mai mult de un miliard de dolari.

Cu bani mai putini am putea lansa misiuni care ar putea repera obiecte mai mari, mai stralucitoare, de cel putin 100 metri in diametru si care au un potential distrugator mai mare – si le-am putea vedea venind cu decenii in avans.

Doua misiuni spatiale vizand acesti asteroizi mari sunt in dezvoltare. Un proiect privat numit Sentinel cauta donatii filantropice pentru a plasa un telescop langa Venus.

Un altul, numit NEOCAM, spera sa obtina finantare de la NASA pentru a plasa un telescop in apropierea Pamantului. Sunt necesare telescoape spatiale ca acestea pentru a satisface o dispozitie a Congresului SUA de a gasi 90 la suta dintre toti asteroizii de langa Pamant mai mari de 140 metri in diametru pana in 2020, spune Spahr. in prezent, aceasta cifra este undeva intre 25 pana la 30 la suta, spune Amy Mainzer de la NASA.

Dar chiar si proiecte ca acesta s-ar putea sa nu merite costul, spune Harris. Observatiile de la sol ar putea furniza avertizari mai tarzii, dar totusi suficient de utile. Pamantul s-ar putea sa nu fie complet pregatit pentru alt impact, dar poate ca suntem pregatiti suficient, spune el.

Sursa: Newscientist.com

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Suntem pregatiti pentru urmatorul asteroid? Ce spun oamenii de stiinta despre un probabil impact cu Pamantul