Top 10 cele mai ciudate proiecte arhitecturale nefinalizate
Fiintele umane sunt o specie foarte creativa, cream haine ciudate, trimitem maimute in spatiu, construim masini de forme neimaginabile, insa realizarile cele mai impresionante au fost mereu cele legate de proiecte arhitecturale.
Dar nu toate proiectele propuse au si fost acceptate sau aplicate in design-ul unor constructii deja existente sau doar in faza de fezabilitate.
Prin urmare, Descopera Lumea va propune un top 10 al celor mai ciudate proiecte arhitecturale nepuse in practica pana acum sau neterminate de-alungul timpului
Proiecte arhitecturale – Tower Road – Paris
In anul 1937, Parisul aproape a devenit orasul in care sa existe un turn cu o sosea in spirala, cu o inaltime de 700 metri. Partea de sus a turnului trebuia sa gazduiasca un hotel. Sub hotel ar fi trebuit sa existe un garaj, iar mai jos un restaurant. Soseaua ce ar fi trebuit sa urce in spirala, ar fi beneficiat de niste cremaliere sub masini, ceea ce ar fi trebuit sa confere stabilitate si siguranta celor ce urcau in acest turn.
Totusi, proiectul nu a fost dus la bun sfarsit, datorita faptului ca a fost considerat inutil si nefunctional.
Proiecte arhitecturale – Shimizu Mega-City Pyramid – Tokyo
Piramida oras, ar fi trebuit sa fie construita in portul orasului Tokyo, plutind astfel pe apele involburate ale Oceanului Pacific. Ar fi fost atat de mare, incat ar fi putut gazdui peste 1 milion de oameni, iar inaltimea acestei piramide ar fi fost de 100 de etaje. Orasul piramida ar fi fost construit din cinci structuri stivuite, una peste alta, fiecare dintre ele de marimea piramidei din Giza.
Constructia nu a fost dusa niciodata la bun sfarsit, din cauza faptului ca nu dispunem in prezent de materiale de constructie atat de rezistente, incat sa sustina 1 milion de oameni.
Proiecte arhitecturale – Gradinile Verticale – Dragonfly – New York
Proiectul se referea la constructia unor gradini pentru cultivarea plantelor pe fatadele cladirilor din New York, Proiectul a fost considerat o utopie inca de la inceput, pentru ca era imposibil de interconectat viata urbana cu poluarea ei si culturile agricole.
Proiecte arhitecturale – Plan Voisin – Paris
Turnurile Road, propuse de arhitectul Le Corbuusier se referea, in anul 1920, la a rade Parisul, asa cum era el atunci, si a construi in locul lui un cartier cu turnuri inalte din sticla, legate intre ele prin statii de metrou, Cartierul urma sa fie inconjurat de gradini de vis. La vremea respectiva ar fi fost posibil un asemena proiect, intr-un Paris, negru si murdar, insa azi, cine si-ar inchipui Parisul fara romantismul aerului dat de arhitectura specifica…
Proiecte arhitecturale – Taramul nimanui: apa proaspata, energie verde si… pace
Asa si-a denumit proiectul un birou de arhitectura din New York, proiect creat special pentru “a aduce pacea in Orientul Mijlociu”.
Complexul ar urma sa fie pozitionat pe apa si ar oferi locuri de recreere, atractii turistice si energie regenerabila. “Taramul nimanui” ar fi format dintr-un sir de insule artificiale, creand un arhipelag, iar apa proaspata, de baut, ar urma sa fie extrasa din… aer.
Proiecte arhitecturale – The World – Dubai
Dubai nu a dus niciodata lipsa de proiecte indraznete, iar Proiectul „The World” a fost la vremea lui unul din cele mai indraznete. Ideea acestui proiect a fost de a construi insule in forma continentelor, care urmau sa fie locuite.
Astazi, doar una dintre insule este locuita – Groenlanda.
Proiectul insa stagneaza pentru ca nu a mai gasit finantare, iar in aceste conditii, majoritatea se erodeaza si in cele din urma vor disparea complet in mare.
Proiecte arhitecturale – Casa Sutyagin – Rusia
Nu toate proiectele arhitecturale se refera la constructii impozante si la scara mare. In 1992, Nikolai Sutyagin nu s-a multumit de cum arata casa lui din Arhanghelsk, Rusia si a decis sa tot adauge la ea. Si a tot adaugat pana a ajuns la inaltimea de 44 metri, devenind astfel cea mai inalta casa din lemn din lume. Mereu nemultumit de cum arata casa, el adauga etaje in plus, pana nu a mai avut fonduri sa continue , iar casa cu aspectul unui castel a ramas neterminata.
Proiecte arhitecturale – Manhattan Dome – New York
In anii ’60 proiectele SF erau la mare voga, iar arhitectul Buckminster Fuller a propus, la vremea aceea, construirea unui Dom peste New York.
Cupola ar fi trebuit sa acopere o mare parte din Manhattan si practic, sa functioneze ca un filtru pentru poluare, incalzit iarna si racit vara, in functie de temperaturile externe, pastrand mereu in interior o temeperatura constanta.
Acest proiect, insa, a fost abandonat din fasa, pentru ca nimeni nu ar fi putut aproxima macar costurile finale si mai ales utilitatea si functionalitatea unui astfel de proiect.
Proiecte arhitecturale – Zgarie-norii care ating cerul
O idee pentru crearea cat mai multor spatii verzi pentru recreere este complexul de zgarie-nori al arhitectei Joanna Borek-Clement, care ar urma sa fie construit in San Francisco. Constructiile ar urma sa depaseasca in inaltime toate celelalte cladiri existente in oras si ar contine pe platformele superioare parcuri, amfiteatre, terenuri de sport sau bazine de inot in aer liber.
Proiecte arhitecturale – Freedom Ship
O companie din Florida a proiectat un vas de 25 de etaje, cu scoli, parcuri, spital, cazino şi aeroport, pe care ar putea să locuiasca 70.000 de oameni. Denumit Freedom Ship.
Freedom Ship ar avea o lungime de 1.37 kilometri, de aproape patru ori mai mare decat Allure of the Seas, cel mai mare vas de pasageri din lume şi o inaltime de 25 de etaje, aproape 106 metri. Vasul, care isi propune sa aiba 50.000 de rezidenti permanenti, 20.000 de angajati si inca 10.000 de vizitatori zilnic, va avea o latime de 228 de metri si o greutate de 2.7 milioane de tone, fiind prea mare ca sa poată opri în vreun port. Compania care l-a proiectat spune ca vaporul ar urma să ramana permanent pe mare, inconjurand lumea la fiecare doi ani.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016