Top 10 cele mai spectaculoase orase pe stanci
Orase pe stanci – Ne punem uneori intrebarea: De ce sa construiesti orase pe stanci, unele la sute sau mii de metri inaltime? Cladiri care au rezistat de-a lungul secolelor, fara sa beneficieze de tehnici si echipamente moderne ale zilelor noastre si fara sa se prabuseasca pana in ziua de azi.
Orase pe stanci – Si nu vorbim despre corpuri de cladiri, construite undeva aproape de marginea unei stanci, care este la cativa metri de mare, ci vorbim pe alocuri de orase intregi construite direct pe marginea lor.
Orase pe stanci – In cele mai multe cazuri, motivarea a fost, in mod ironic, siguranta fata de potentiali agresori. Stancile inalte sunt greu de urcat in cazul unui atac, iar de sus e usor sa arunci cu obiecte in acei potentiali agresori
Orase pe stanci – In cele de mai jos, am creat pentru dumneavoastra un top 10 al celor mai spectaculoase localitati construite pe marginea unor stanci.
10. Rocamadour – Franta. Orase pe stanci
Peisajele oferite de acest oras sunt sprectaculoase, iar el, cocotat si sapat in stanca, este ca o poveste care te impresoara imediat ce ii treci portile si te face sa traiesti intr-o lume in care viata simpla a citadelei se desfasura intre rugaciunea de dimineata si cea de seara intr-un mod linistit si pasnic. Si pasnic si linistit lasa impresia ca se desfasoara lucrurile si acum, cand totul inspira un calm total.
Asta si poate pentru ca noi am vizitat acest oras la sfarsitul sezonului turistic, adica la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie. Imi inchipui ca vara strazile orasului sunt pline de turisti, insa am impresia ca viata locuitorilor lui nu are cum sa fie perturbata de hoardele de turisti.
9. Manastirea Tiger Nest – Bhutan. Orase pe stanci
Legenda spune ca Guru Rinpoche, considerat al doilea Buddha, a cazut de pe acea stanca direct pe spatele unei tigroaice. A scapat astfel cu viata si s-a retras intr-o pestera, locul unde astazi exista Manastirea. A fost construita in 1692 si renovata in 1998.
8. Castellfollit de la Roca – Spania. Orase pe stanci
Castellfollit de la Roca este unul dintre cele mai pitoresti sate din Catalonia (Spania). Localitatea e situata pe marginea unei abrupte roci de bazalt, fiind strabatuta de raurile Fluvia si Toronell. Avand o suprafata de numai 1 km patrat, Castellfollit de la Roca este unul dintre cele mai mici sate din Spania dar imaginea caselor de pe marginea prapastiei si a frumoasei biserici fac, totodata, din el, si unul dintre cele mai fotografiate.
Rapa de bazalt pe care e amplasat satul s-a format ca urmare a eroziunilor masive cauzate de cele doua rauri pe ramasitele lavei provenite din eruptiile vulcanice care au avut loc cu multe mii de ani in urma. Lava solidificata a devenit bazalt, o roca solida care poate lua diverse forme, in functie de temperatura sau de fenomenele meteo. Asezarea isi are originile in vremuri medievale. Strazile sunt inguste si intunecoase. Casele sunt construite in mare parte din roca vulcanica. La capatul stancii se afla piata Josep Pla, de unde se pot admira panorame interesante. Localitatea era foarte apreciata in trecut pentru pozitia strategica si de aparare. La un capat al stancii se afla vechea biserica Sant Salvador, care dateaza din secolul 13. In apropiere se afla un parc natural dar si cateva situri arheologice. Exista si o parte moderna a satului, in care s-au construit case moderne, cu piscine. Daca vizitezi Catalonia, nu uita sa treci prin Castellfollit de la Roca, o asezare fermecatoare.
7. Positano – Italia. Orase pe stanci
Positano este un orasel de pe Coasta Amalfi din Campania, Italia. Desi in anul 79 d.Hr. eruptia vulcanului Vezuviul a distrus in intregime orasul, Positano este astazi o destinatie turistica la moda, renumita pentru asezarea sa pitoreasca: o combinatie de natura neexploatata si cladiri construite in stil arabo-mediteranean.
De pe tarmul abrupt pe care se afla Positano, turistii si locuitorii se pot bucura de privelisti minunate, de apele turcoaz de la picioarele stancilor.
6. Manarola – Italia. Orase pe stanci
Manarola este pe a doua pozitie in topul 5. Este cel mai linistit si mai putin populat cu turisti.
Casele vechi, pastelate, sunt concentrate una langa cealalta si urcate pe un deal abrupt. Inca ma mira cum intr-o suprafata mica, inaltata din mare, cu teren accidentat, aproape vertical se pot inalta astfel de minuni. Fie vorba intre noi, italienii se descurca perfect la treaba asta – au maximizat si profitat de orice spatiu.
Imaginea satului rustic, impreuna cu marea stravezie, viile terasate si barcile colorate transforma Manarola intr-o localitate unde am dori sa ne mutam pentru eternitate.
5. Ronda – Spania. Orase pe stanci
Orasul se afla la 113 km vest de capitala provinciei (Málaga) si la cca 50 km nord de litoralul Costa del Sol. Este situat la o altitudine medie de 723 m, in zona muntoasa Serrania de Ronda.
Localitatea este strabatuta de raul Guadalevin care taie orasul in doua, formand canionul El Tajo, cu o adancime de peste 100 m.
4. Manastirea Varlaam – Grecia. Orase pe stanci
Sfanta manastire Varlaam este a doua ca dimensiune dintre cele sase manastiri din din complexul Meteora. A fost construita in 1541 si infrumusetata in 1548. Biserica dedicata Tuturor Sfintilor (Áyion Pánton) a fost construita in 1541 – 42 si decorata in 1548. Refectoriul este acum muzeu.
3. Bonifacio, Corsica (Franta). Orase pe stanci
Bonifacio este cea mai mare localitate de pe insula Corsica aflandu-se in zona de sud a ei. Aceasta citadela fragila este situata la 70 de metri inaltime deasupra marii. Obisnuia sa fie un paradis al marinarilor, insa acum este un port dragut pentru iahturile scumpe din intreaga lume.
2. Al Hajjarah – Yemen. Orase pe stanci
Al Hajjarah, este un sat din Yemen, in districtul Manakhah si a Guvernoratului Sana’a, din Muntii Haraz. Acesta este un fost oras piati, situat de-a lungul drumului Sana’a-Al-Hudayda, iar astazi este folosit ca o tabara de baza pentru cataratori.
1. Santorini – Grecia. Orase pe stanci
Insula Santorini este localizata in Marea Egee, si este cea mai sudica dintre insulele Cyclade. Capitala insulei este Fira, oras port, care impresioneaza prin strazile inguste, taverne traditionale, magazine asezate pe versantii stincosi, dar si prin plaje minunate, si apa marii limpede precum cristalul. Pe insula Santorini se ajunge cu avionul, sau cu ferry boat din portul Pireu ( 9 – 12 ore).
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016