Top Descopera Lumea. Cele mai ciudate peisaje de pe Pamant.
Descopera Lumea a facut o selectie a celor mai interesante peisaje, pe cat de misterioase pe atat de ciudate. Peisajele sunt pe cat de ireale, pe atat de frumoase. Desi o excursie pe Marte ramane o posibilitate vaga pentru majoritatea dintre noi, de ce sa calatorim spre ceruri atunci cand planeta noastra albastra abunda in minuni supranaturale? Aceste peisaje extraordinar de ireale ne inspira imaginatia si curiozitatea. Creaturile „ciudate” care le populeaza par sa sfideze natura insasi, supravietuind si chiar prosperand in conditii extreme. Cu amestecul adecvat de minerale, microorganisme, temperaturi, si desigur, timp, chiar si batranul Pamant obisnuit, este capabil de unele creatii formidabile.
Iata mai jos care sunt aceste locuri care ne dau fiori si ne incanta cu neasemuirea lor:
1. Lacul Hillier – Australia
Vazuta din cer, suprafata roz pal a izolatului lac Hillier pare glazura de pe o prajitura lunguiata. Lacul coloreaza intr-o nuanta neasteptata zona cu padure deasa din extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste 100 ale Arhipelargului Recherche, aflat in largul coastei sudice a Australiei de Vest.
Lacul putin adanc, de aproximativ 600 m in diametru, pare a fi decorul unei povesti, negasindu-si locul in marea zbuciumata. Marginit de depuneri albe de sare si inconjurat de paduri verzi de eucalipti si arbori de hartie, lacul e separat de apele albastre ale oceanului printr-o fasie ingusta de nisip alb.
2. Drumul _uriasilor – Irlanda de Nord
Drumul uriasului din Irlanda de Nord este format din mai mult de 40.000 de piloni de roca vulcanica, majoritatea hexagonali. Legenda spune ca uriasul Finn McColla a construit acest drum pentru a putea traversa marea pana in Scotia. Cercetatorii, in schimb, cred ca formatiunea a fost creata in urma racirii lavei. Unii dintre pilonii de aici ating chiar si 12 metri.
3. Cascada Insangerata – Antarctica
Cascada roşie, poreclită „Cascada însângerată”, este înaltă cât o clădire cu cinci etaje şi iese printr-o crăpătură în gheaţă. Geologii credeau iniţial că culoarea apei vine de la alge, însă nuanţa roşiatică este dată, de fapt, de microbi.
4. Parcul National Zhangjiajie – China
La prima vedere, Dealurile de Ciocolata de pe insula Bohol, apartinand Filipinelor, par artificiale, rezultat al unor prodigioase eforturi omenesti, nicidecum al naturii. Sute de coline conice sau mai rotunjite la varf se inalta in grupuri, una in spatele alteia, precum capitele de fan de pe camp. Coastele lor sunt acoperite cu ierburi aspre, care in anotimpul uscat, din luna februarie pana in mai, sunt atat de arse de soare, incat dealurile par ca sunt invelite in ciocolata. Apoi incep ploile tropicale torentiale, care readuc vegetatia la viata si redau peisajului o culoare verde stralucitoare.
Bohol face parte din arhipelargul Visaya, aflat in inima Filipinelor. Mare cam cat Majorca, insula detine un loc aparte in istoria tarii, deoarece aici a fost semnat, in 1565, primul tratat oficial intre insulari si regatul spaniol, tratat numit „Pactul Sangelui”. Bohol este inainte de toate taramul Dealurilor de Ciocolatal; 1268 de coline cu versanti abrupti se ridica umar langa umar pe un platou din centrul insulei, avand inaltimi ce variaza intre 30 si 100 m. Nimeni nu stie cu certitudine cum s-au format, dar se poate ca ele sa fie pur si simplu rezultatul milioanelor de ani de eroziune provocata de ploaie.
Fenomene meteo ca ploile şi vântul au făcut ca, după mii de ani, să se formeze văi şi creste colorate. În 2010, regiunea a fost încadrată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Tepui sau Tepuy este un munte fara o proeminenta clara de tip vârf, având ca altitudine superioara un platou sau o suprafata plana. Aceste forme de eroziune montana sunt specifice înaltimilor din vestul Venezuelei si estului Guyanei.
Cuvântul Tepui semnifica „casa zeilor” în limba tribului de amerindieni Pemon, care locuiesc zona Gran Sabana. Majoritatea formatiilor montane de tip tepui sunt izolate, creând entitati separate comparative cu majoritatea lanturile montane care prezinta conexiuni între gruparile si entitatile montane componente. Aceasta caracteristica primordiala a tepui-lor le face sa fie foarte asemanatoare cu mini-lanturile montane de tipul Madrean Sky Islands („insule din cer”) din sudul Statelor Unite si nordul Mexicului. Izolarea structurilor tepui, face ca acestea, aidoma insulelor din cer sa prezinte puternice individualitati endemice, caracteristici unice ale ecosistemelor lor, atât în flora cât si în fauna.
Muntele Roraima (Monte Roraima) este si cea mai cunoscuta dintre tepui, aflata la punctul triplu de granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana. Componenta tipica a acestor structuri morfologice consta din gresie din Precambrian sandstone ori cuartite aparând abrupt din jungla, oferind un aspect deosebit de spectacular. Auyantepui este ogasul apei curgatoare care creeaza Cascada Angel, cea mai înalta cascada a lumii.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016