Publicat: mie, apr. 16th, 2014

Top Descopera Lumea. Cele mai ciudate peisaje de pe Pamant.

Top descopera lumea

Descopera Lumea a facut o selectie a celor mai interesante peisaje, pe cat de misterioase pe atat de ciudate. Peisajele sunt pe cat de ireale, pe atat de frumoase. Desi o excursie pe Marte ramane o posibilitate vaga pentru majoritatea dintre noi, de ce sa calatorim spre ceruri atunci cand planeta noastra albastra abunda in minuni supranaturale? Aceste peisaje extraordinar de ireale ne inspira imaginatia si curiozitatea. Creaturile „ciudate” care le populeaza par sa sfideze natura insasi, supravietuind si chiar prosperand in conditii extreme. Cu amestecul adecvat de minerale, microorganisme, temperaturi, si desigur, timp, chiar si batranul Pamant obisnuit, este capabil de unele creatii formidabile.

Iata mai jos care sunt aceste locuri care ne dau fiori si ne incanta cu neasemuirea lor:

1. Lacul Hillier – Australia

Vazuta din cer, suprafata roz pal a izolatului lac Hillier pare glazura de pe o prajitura lunguiata. Lacul coloreaza intr-o nuanta neasteptata zona cu padure deasa din extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste 100 ale Arhipelargului Recherche, aflat in largul coastei sudice a Australiei de Vest.

Lacul putin adanc, de aproximativ 600 m in diametru, pare a fi decorul unei povesti, negasindu-si locul in marea zbuciumata. Marginit de depuneri albe de sare si inconjurat de paduri verzi de eucalipti si arbori de hartie, lacul e separat de apele albastre ale oceanului printr-o fasie ingusta de nisip alb.

Lacul-Hillier-Australia

2. Drumul _uriasilor – Irlanda de Nord

Drumul uriasului din Irlanda de Nord este format din mai mult de 40.000 de piloni de roca vulcanica, majoritatea hexagonali. Legenda spune ca uriasul Finn McColla a construit acest drum pentru a putea traversa marea pana in Scotia. Cercetatorii, in schimb, cred ca formatiunea a fost creata in urma racirii lavei. Unii dintre pilonii de aici ating chiar si 12 metri.

Drumul-Uriasilor-Irlanda-de-Nord

3. Cascada Insangerata – Antarctica

Cascada roşie, poreclită „Cascada însângerată”, este înaltă cât o clădire cu cinci etaje şi iese printr-o crăpătură în gheaţă. Geologii credeau iniţial că culoarea apei vine de la alge, însă nuanţa roşiatică este dată, de fapt, de microbi.

cascada-insangerata

4. Parcul National Zhangjiajie – China

Parcul forestier national Zhangjiajie se situeaza in nord-vestul provinciei Hunan, zona celebra pentru peisajele sale minunate cu munti inalti si prapastiosi, vai adanci si cascade, motiv pentru care a si fost inclusa pe lista Patrimoniului natural mondial al UNESCO.
Din cauza miscarilor scoartei terestre si a eroziunii apelor si a vantului, in zona s-au format diverse forme de relief. Zhangjiajie are o clima temperata, cu precipitatii abundente, majoritatea regiunilor fiind invaluite de nori pe tot parcursul anului. Echipa care a turnat filmul american „Avatar” a venit in zona si a filmat multe peisaje din aceasta regiune
Zhangjiajie-Parcul-National
5. Ghezerul Zburator – Nevada SUA
Nu jetul de apa este interesant, ci culorile frumoase, vibrante care acopera micul crater si peisajul din jur, totul parand a fi scos dintr-un tablou. Gheizerul s-a format din greseala, in 1916, din cauza unor forari. In 1960 apa geotermala a gasit o fisura si a izbucnit afara si de atunci arunca non stop apa calda. Culorile sunt redate de niste alge termofile.
Gheizerul Zburator
6. Dealurile de Ciocolata – Phillipines

La prima vedere, Dealurile de Ciocolata de pe insula Bohol, apartinand Filipinelor, par artificiale, rezultat al unor prodigioase eforturi omenesti, nicidecum al naturii. Sute de coline conice sau mai rotunjite la varf se inalta in grupuri, una in spatele alteia, precum capitele de fan de pe camp. Coastele lor sunt acoperite cu ierburi aspre, care in anotimpul uscat, din luna februarie pana in mai, sunt atat de arse de soare, incat dealurile par ca sunt invelite in ciocolata. Apoi incep ploile tropicale torentiale, care readuc vegetatia la viata si redau peisajului o culoare verde stralucitoare.

Bohol face parte din arhipelargul Visaya, aflat in inima Filipinelor. Mare cam cat Majorca, insula detine un loc aparte in istoria tarii, deoarece aici a fost semnat, in 1565, primul tratat oficial intre insulari si regatul spaniol, tratat numit „Pactul Sangelui”. Bohol este inainte de toate taramul Dealurilor de Ciocolatal; 1268 de coline cu versanti abrupti se ridica umar langa umar pe un platou din centrul insulei, avand inaltimi ce variaza intre 30 si 100 m. Nimeni nu stie cu certitudine cum s-au format, dar se poate ca ele sa fie pur si simplu rezultatul milioanelor de ani de eroziune provocata de ploaie.

Dealurile de Ciocolata

7.  Lacul Patat – Canada
Amplasat in Valea Oskogan, din Columbia Britanica, Osoyoos este una dintre cele mai bogate in minerale formatiuni acvatice de pe Pamant, avand in compozitia sa mai ales sulfati de magneziu, calciu si sodiu. In timpul verii, pe cand apa lacului se evapora, lasa in urma sa minerale, ce iau forma unor balti. Fiecare dintre aceste mici „piscine” naturale prezinta un colorit diferit, in functie de tipul si concentratia mineralelor, facand din Osoyoos un loc unic.
Lacul patat
8. Muntii Curcubeu – China
Formaţiunea face parte din Parcul Geologic Zhangye Danxia din China. Culorile neobişnuite sunt date de gresia şi mineralele care s-au acumulat timp de 24 de milioane de ani
Fenomene meteo ca ploile şi vântul au făcut ca, după mii de ani, să se formeze văi şi creste colorate. În 2010, regiunea a fost încadrată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Muntii-curcubeu-China
9. Muntele Roraima (Tepui), Venezuela
Muntele Roraima (Tepui) este un munte foarte înalt de pe tarâmurile Venezuelei, înconjurat de nori, ce îl fac sa para suspendat în aer. Despre acest loc magic a scris si Sir Arthur Conan Doyle, în cartea „Lumea Pierduta”. Întrucât este un loc izolat, aici vietuiesc tot felul de animale si plante unice în lume. Tepui apare si în filmul animat de la Pixar, „Up”.
Tepui sau Tepuy este un munte fara o proeminenta clara de tip vârf, având ca altitudine superioara un platou sau o suprafata plana. Aceste forme de eroziune montana sunt specifice înaltimilor din vestul Venezuelei si estului Guyanei.
Cuvântul Tepui semnifica „casa zeilor” în limba tribului de amerindieni Pemon, care locuiesc zona Gran Sabana. Majoritatea formatiilor montane de tip tepui sunt izolate, creând entitati separate comparative cu majoritatea lanturile montane care prezinta conexiuni între gruparile si entitatile montane componente. Aceasta caracteristica primordiala a tepui-lor le face sa fie foarte asemanatoare cu mini-lanturile montane de tipul Madrean Sky Islands („insule din cer”) din sudul Statelor Unite si nordul Mexicului. Izolarea structurilor tepui, face ca acestea, aidoma insulelor din cer sa prezinte puternice individualitati endemice, caracteristici unice ale ecosistemelor lor, atât în flora cât si în fauna.
Muntele Roraima (Monte Roraima) este si cea mai cunoscuta dintre tepui, aflata la punctul triplu de granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana. Componenta tipica a acestor structuri morfologice consta din gresie din Precambrian sandstone ori cuartite aparând abrupt din jungla, oferind un aspect deosebit de spectacular. Auyantepui este ogasul apei curgatoare care creeaza Cascada Angel, cea mai înalta cascada a lumii.
Mount Roraima - Venezuela.
10. Vulcanii Noroiosi – Romania
Si nu in ultimul rand, la fel de spectaculos, pe cat de frumosi, vulcani noroioși de la Buzau, Romania, nu puteau lipsi din aceasta lista. Ei reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă.
vulcanii-noroiosi-Romania
vulcanii noroiosi -Buzau romania
Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Kiev - Ucraina Rio de Janeiro - Brazilia Valletta-Malta Zapada si Fum Popocatepetl, Mexico
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Top Descopera Lumea. Cele mai ciudate peisaje de pe Pamant.