Publicat: sâm, iul. 19th, 2014

Vipera de stepa moldava, unica in Europa

vipera de stepa moldava1 Vipera de stepa moldava sau Vipera ursinii moldavica, desi facand parte din categoria serpilor veninosi, nu reprezinta un pericol pentru oameni, muscatura acestui sarpe fiind cu ceva mai periculoasa decat cea a unui viespe.

La fel ca toate speciile de vipere din lume, vipera de stepa moldava este veninoasa inca din stadiul de cand este pui. Insa este cea mai putin periculoasa specie de vipere din intreaga Europa. Veninul sau este mai putin toxic decat al viperei comune sau al viperei cu corn. Chiar si fara tratament de specialitate in urma muscaturii, nu s-a raportat nici un caz fatal.

De fapt, unii herpetologi, membri ai Grupului Herpetologic Moldavica, care au fost muscati de aceste vipere au spus ca muscatira viperei de stepa moldave este doar putin mai neplacuta decat o intepatura de viespe. Totusi in cazul in care suntem muscati de aceasta vipera, trebuie sa ne prezentam la medic deoarece putem fi alergici la veninul ei, evident, fara stirea noastra.

Viperele de stepa moldave sunt animale timide la intalnirea cu omul sau cu alte animale mari care produc vibratii, cautand sa se refugieze in gauri de rozatoare sau sa se ascunda in vegetatie. Totusi atunci cand sunt prinse sau calcate nu ezita sa muste pentru a se apara.

In trecut aceasta vipera traia si in afara granitelor Romaniei dar in timp a disparut cu desarvarsire, incapatanandu-se parca sa ramana doar a romanilor. In Romania, pe baza studiilor herpetologilor, subspecia mai rezsita eroic doar in 3-4 habitate din judetul Iasi si in 3 habitate din Delta Dunarii.

Sarpele pe care-l avem doar noi, romanii, este o subspecie de vipera de stepa care pe baza arealului sau de raspandire a primit un nume si o denumire stiintifica cum nu se poate mai potrivite: Vipera de stepa moldava (Vipera ursinii moldavica).
Aceasta vipera a fost descoperita si descrisa stiintific pentru prima oara imediat dupa Revolutia din anul 1989, mai precis in anul 1993, in umra unor cercetari de teren efectuate in Judetul Iasi de catre herpetologii suedezi si germani Nilson G., Andren C., si Joger U.
Echipa de cercetatori straini au studiat cu atentie toate caracterle morfologice si serologice ale unor exemplare ce pareau a fi vipere de stepa obisnuite, din cadrul unor populatii de vipere de stepa din rezervatia Valea lui David din Judetul Iasi, precum si din Delta Dunarii. Anterior acelor noi studii de teren, cercetatorii romani considerau ca populatiile de vipere din Delta Dunarii apartineau viperei estice de stepa (Vipera renardi), iar populatiile de langa Iasi ar fi unele hibride, rezultate in urma imperecherilor accidentale dintre viperele estice de stepa si vipera de faneata (Vipera ursinii rakosiensis).

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Vipera de stepa moldava, unica in Europa