Descopera Planeta. Vortexul polar, ce este si cum se manifesta el?
Vortexul polar este un ciclon persistent si de mare anvergura situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pamant, vortexurile polare se afla in troposfera medie si superioara, ajungand pana la stratosfera. Este o componenta a frontului polar. De altfel, pana in anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar. Vortexul polar este reprezentat de circulatia in sensul invers acelor de ceasornic a unor vanturi superioare, puternice, care inconjoara cei doi poli ai planetei.
Aceste vanturi au tendinta de a pastra aerul rece din emisfera nordica in zona arctica. Uneori, aceste vortexuri pot sa coboare mai la sud decat in mod obisnuit, cauzand temperaturi foarte scazute in zone in care acestea nu sunt intalnite in mod normal.
Pe Terra vortexurile polare sunt localizate la nivelurile mijlocii si inalte ale troposferei si stratosferei. Ele inconjoara zonele polare si fac parte din ceea ce se numeste “front polar” – granita climatica dintre zona polara si cea care ii urmeaza, spre sud, respectiv spre nord, in ambele emisfere.
Acest lucru se intampla deoarece masele de aer uscat, concentrate la latitudini mari ale emisferei nordice, dau nastere valurilor atmosferice Rossby, care contribuie la domolirea vortexului. in acelasi timp, la polul emisferei sudice vortexul este mult mai putin perturbat si de aceea deasupra Antarcticii s-a si creat gaura din stratul de ozon, descrisa mai sus.
In cazul in care apar perturbatii ale acestor valuri atmosferice, atunci fronturile polare coboara spre latitudini mai sudice, cauzand in zonele populate, geruri napasnice si ierni grele. Ultima data cand s-a intamplat acest lucru a fost in iarna aceasta, deasupra SUA, cand Vortexul polar a afectat Canada si jumatatea nordica a continentului american de nord. Temperaturile au coborat frecvent sub -20º C si pe alocuri (la latitudine mai mari) chiar si -30º; -40º
Iata mai jos ce poate cauza Vortexul polar:
Cascada Niagara
Farul St Joseph – Lacul Michigan
Furtuna de gheata in Estul Canadei
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016