10 inventii care au schimbat lumea
Daca ai afirmat vreodata ca cele mai mari inventii au apartinut unei singuri minti geniale, ar trebui sa te mai gandesti. Dupa cum vei observa, in lista celor 10 inventii care au schimbat lumea, majoritatea lucrurilor utile din ziua de azi, au plecat de la lucruri simple, imbunatatite si dezvoltate, din punct de vedere al tehnologiei si al fiabilitatii lor.
10. Plugul
Comparandul cu electronicile din ziua de azi, plugul nu pare a fi ceva extraordinar, dar este, probabil, inventia care a facut restul lucrurilor posibile. Daca pana la aparitia plugului, oamenii isi procurau hrana doar cat sa supravietuiasca peste iarna, aceasta inventie banala, in ziua de azi, a facut posibila acumularea alimentelor si implicit ierarhizarea sociala in antichitate.
9. Roata
Nici roata nu are un inventator la propriu, insa si ea a aparut in antichitate. Cea mai veche roata cu axe a fost gasita in Slovenia, in apropiere de Ljubljana, avand o vechime de cca 5000 de ani.
Nu este nevoie sa va spunem ca, roata a facut posibil transportul cu o mai mare viteza si intr-un mod mai eficient, mai ales atunci cand a fost fixata la o caruta trasa de animale.
8. Tiparnita
Ca si multe alte inventii din aceasta lista, omul care a crezut ca a inventat presa de tipar (Johann Gutemberg in anul 1430), in fond, a imbunatatit o tehnologie existenta deja. Tiparnita exista deja, intr-o forma mai putin dezvoltata, in China secolului 11, insa nu foarte popluara la acea vreme. Marco Polo a adus ideea in Europa in anul 1295.
7. Inghetarea mecanica
E dificil sa stabilim cine a inventat pentru prima data inghetarea mecanica, deoarece conceptul a fost cunoscut treptat si imbunatatit timp de 200 de ani. Putem totusi da credit lui Oliver Evans, care in 1805, a perfectat un sistem de inghetare prin compresia vaporilor. Totusi, Carl von Lindes, in anul 1876, poate fi numit inventatorul frigiderului pe care il avem cu totii azi in bucatarie. De-a lungul timpului, multi inventatori, printre care si Albert Einstein, s-au ocupat de dezvoltara unui sistem viabil de a produce gheata pe cale mecanica.
6. Comunicatiile.
In anul 1836, Samuel Morse inventat telegraful electric, iar de atunci, telefonul, radioul, televizorul si alte sisteme de comunicatie au continuat sa se dezvolte. Insa toate au la baza inventia lui Morse.
5. Motorul cu aburi
Inainte de motorul cu aburi, majoritatea liniilor de productie foloseau forta apei, forta umana sau cea animala pentru a pune in miscare diverse angrenaje. Revolutia industrala, care este probabil cea mai mare turnura intr-o perioada foarte scurta din istoria civilizatie umane, a fost posibila datorita motorului cu aburi.
Primul concept al utilizarii aburului a apartinut lui Thomas Newcomen in anul 1712, care utiliza aburul la pomparea apei din mina.
In anul 1769, Jame Watt a modificat motorul lui Newcomen, prin adaugara unui condensator care a crescut dramatic puterea motorului cu abur, facandu-l mult mai practic. Watt a dezvoltat si miscarea de rotatie care a crescut mult eficienta motorului. De aceea, practic, James Watt este considerat inventatorul motorului cu abur.
4. Automobilul
Daca motorul cu aburi, a mobilizat industria, atunci automobilul a mobilizat oamenii. Prima ideea a apartinut lui Karl Benz, in anul 1885, care a realizat un motor propulsat cu ardere interna.
Imbunatatirile aduse de Henry Ford, in procesul de productie si eficienta marketingului dar si datorita unui pret bun de productie, a facut ca fiecare american sa-si doreasca sa detina o masina.
3. Becul
Daca exista o tema comuna in aceasta lista, este ca nici o inventie nu a venit din capul unui singur geniu sau de la un singur inventator. Fiecare inventie se bazeaza pe imbunatatirea trepatata a modelelor anterioare, iar cel care o face viabila pentru prima data este considerat si inventatorul acelui obiect. Asa este cazul becului.
Ne gandim imediat la Thomas Edison , cand vorbim de bec, dar zeci de oameni au avut idei similare in anii 1870, atunci cand Edison a inventat becul incandescent. Joseph Swan a facut acelasi lucru, in Marea Britanie, la momentul respectiv, si in cele din urma ce doi si-au pus ideile la un loc si au dezvoltat o singura comapnie Ediswan.
2. Computerul
Computerul este o masinarie care detine informatii, fiind capabil sa le manipuleze, furnizand noi informatii pe baza unor algoritmi.
Nici aici nu exista un singur inventator al computerului modern, cu toate ca ideile matematicianului britanic Alan Turing sunt considerate cele mai importante in acest domeniu. Dispozitive mecanice de calcul au existat in 1800, dar calculatoarele electrice apartin in totalitate secolului 20.
1. Internetul
Internetul, printr-o retea de calculatoare care acopera intreaga planeta, permite oamenilor sa acceseze aproape orice fel de informatie situata oriunde in lume si in orice moment. Efectele lui asupra afacerilor, comunicatiei, economiei, politicii si divertismentului sunt profunde. Internetul nu poate fi dezvoltat la fel de mult ca si plugul, de exemplu, dar poate fi pus pe picior de egalitate cu motorul cu aburi sau automobilul.
DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), divizia de cercetare si dezvoltare a armatei SUA, a creat ARPANET in 1960. Aceasta retea de calculatoare interconectate era destinata pentru cercetarea militara si academica. In urmatorii ani, retelele de calculatoare au inceput sa se raspandeasca pe glob, iar la sfarsitul anului 1970 oamenii de stiinta au creat un singur potocol TCP/IP, care permite calculatoarelor din orice retea sa comunice cu alte calculatoare de pe alte retele.
Acest lucru a insemnat, practic, nasterea internetului. A mai durat cativa ani pana toate retelele din lume au aderat la acest protocol, facand posibil ca in ziua de azi sa ne putem conecta intre noi, de oriunde de pe glob.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016