Publicat: joi, apr. 17th, 2014

Civilizatii antice. Inca (Incasii)

civilizatia-inca

Imperiul Inca a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiana. S-a ridicat pe inaltimile din Peru in jurul anului 1200; intre 1438 si 1533 Inca a reusit prin cuceriri si asimilari sa incorporeze o mare parte din vestul Americii de Sud, avand centrul in jurul Anzilor si a inclus o mare parte din teritoriul ocupat in prezent de Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina si Chile. in 1533, Atahualpa, ultimul imparat incas (numit Sapa Inca) a fost omorat la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, marcandu-se astfel inceputul dominatiei spaniole.

Numele Imperiului Inca in limba Quechua, era Tawantin Suyu care poate fi tradus ca Cele patru regiuni sau Uniunea celor patru regiuni. inainte de reforma Quechua era scris in Spaniola ca Tahuantinsuyo. Tawantin este un grup de patru elemente (tawa „patru” cu sufixul -ntin care denumeste un grup); suyu inseamna „regiune” sau „provincie”. Imperiu era impartit in patru suyu, ale caror colturi se intalneau in capitala Cuzco (Qosqo), in actualul Peru.

Foto: Centrul civilizatiei Inca din Muntii Anzi

imperiul-inca

Centrul administrativ, politic si militar al Imperiului incas era in Cazco. Tahuantinsuyo si-a atins apogeul la inceputul secolului XVI cand domina un vast teritoriu ce includea de la nord la sud, actualul teritoriu al Ecuadorului si o parte dinColumbia pana in centrul Chile si nord-vestul Argentinei, iar de la vest la est din Bolivia pana la padurile tropicale ale Amazonului. Tahuantinsuyo era organizat in “señoríos” (dominioane) cu o societate stratificata in care conducatorul era Inca, iar economic se baza pe proprietatea comuna a pamantului. De fapt Imperiul Inca a fost creat cu scopul de a raspandii civilizatia, o civilizatie bazata pe credinte mitice in care armonia relatiilor dintre oameni, natura si zei era esentiala.

Limba oficiala a imperiului era Quechua, desi erau vorbite peste sapte sute de limbi locale.

Se intalneau mai multe forme locale de venerare insa liderii Inca incurajau venerarea propriilor zei, cel mai important dintre acestia fiind Inti, Zeul Soare.

Foto: Zeul Soare Inti

Zeurl-soarelui-Inti-imperiul-incas

 

Cronicarii spanioli din secolul al XVI-lea au sustinut ca atunci cand conchistadorii condusi de Francisco Pizarro s-au intalnit prima data cu incasii au fost considerati zei, numiti „Viracochas”, deoarece pielea lor mai alba semana cu cea a zeului lor Viracocha. Aceasta informatie a fost prima oara prezentata de catre Pedro Cieza de León (1553) si mai tarziu de Pedro Sarmiento de Gamboa. Informatii similare ale cronicarilor spanioli (ca de exemplu Juan de Betanzos) il descriu pe Viracocha tot ca pe un „Zeu Alb”, adesea cu barba. Cu toate acestea Viracocha nu apare a fi de culoare alba in legendele autentice native incase si, prin urmare, savantii moderni considera ca povestea cu „Zeul Alb” este doar o inventie care a aparut dupa cucerirea spaniola a imperiului incas.

Foto: Viracochas

Viracocha

Descopera Lumea
loading...
Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Sisu Irina spune:

    A very usefull syte

  2. […] Picchu este un sit incaș din secolul al XV-lea, situat în regiunea Cusco. Ruinele au fost redescoperite în 1911 de către […]

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Civilizatii antice. Inca (Incasii)