Publicat: sâm, mai 17th, 2014

Cum ar arata lumea daca maine s-ar topi toti ghetarii, iar nivelul marilor ar creste cu cca 70 m?! – FOTO

Harta lumii dupa topirea ghetarilor

Un studiu publicat recent de NASA si de Universitatea din California arata ca ghetarii din Vestul Antarcticii, din zona marii Amundsen, au intrat intr-un proces ireversibil de topire.

Potrivit specialistilor, fenomenul va dura de la cateva decenii, pana la cateva secole insa – indiferent de timpul scurs pana la topirea totala a ghetarilor – efectele devastatoare vor fi aceleasi: cresterea nivelului marilor cu 1,2 pana la 3,7 m.

Dar ce s-ar intampla daca intr-un timp foarte scurt, s-ar topi toti ghetarii de pa Pamant?

National Georaphic a creat o reprezentatie vizuala al acestui experiment si a analizat cum ar fi afectat fiecare continent de acest scenariu catastrofic. Cresterea de 66 de metri al nivelului marii ar duce la cresterea medie a temperaturii de pe pamant de la 14.5 la 27 de grade. National Geographic atrage atentia ca acest scenariu nu are legatura cu schimbarile climatice si ca intreaga gheata din lume s-ar putea topi in decursul a 5.000 de ani.

Europa

Europa dupa topirea ghetarilor

 

Daca ghetarii s-ar topi, majoritatea oraselor de coasta ar fi sub ape, Venetia nu ar mai exista, Istambulul ar fi format dintr-un lant de insulite, Londra si Monte Carlo ar fi istorie. Dar dramatismul acestui experiment arata cum tari ca Danemarca, Belgia, Olanda ar disparea aproape in intregime.
In Romania, Delta Dunarii si litoralul vor fi sub ape complet, iar Bucurestiul ar avea port la Marea Neagra. Dunarea ar fi un imens Estuar al Marii Negre, revarsandu-se in mare undeva pe la Turnu Severin.
Marea Caspica ar fi legata de Marea Neagra, in timp ce Marea Baltica ar inunda statele din nordul Europei

America de Nord si Centrala

america de nord dupa topirea ghetarilor

Ca si peste tot in lume, odata ghetarii topiti,  si aici majoritatea oraselor de coasta ar fi sub ape. Florida nu ar mai exista, iar din California ar mai ramane doar o fasie ingusta de pamant. Coasta de est si Golful Persic ar fi inundata pe cca 100 km in interior. Delta Mississipppiu-lui ar deveni un golf. Oceanul Atlantic ar fi legat de cel Pacific, peste America Centrala.

America de Sud

America de Sud dupa topirea ghetarilor

Orase mari ca Rio de Janiero, Montevideo, Buenos Aires, ar fi la multi metri sub apele oceanului Atlantic, iar Assuncion ar avea port la Ocean. Delta Amazonului ar disparea, iar in centrul continentului s-ar forma un imens liman maritim, Marea Amazon

Asia si Oceania

Asia si Oceania dupa topirea ghetarilor

In Asia Mica, Fluviile Tigru si Eufrat ar lasa locul noului Golf Persic, dublu ca suprafata comparata cu cea de azi.
Nepal, Bangladesh, si Buthan ar disparea cmplet sub ape. Thailanda si malayezia ar [ierde foarte mult din teritoriu, iar majoritatea insulelor din Oceanul Pacific ar fi pierdute sub ape

Australia

antarctica

Poate cel mai afectat continet ar fi Australia, care ar pierde peste 60% din teritoriu. Gravitatea acestui lucrur este dat si de faptul ca in zonele de coasta traiesc peste 80 mil. de oameni, adica cca 90 % din intreaga populatie a continentului.

Africa

Africa dupa topirea ghetarilor

La polul opus, Africa, ar fi cel mai putin afectat continent. Doar nordul ar fi invadat de apele Marii Mediterane. Cairo, ar fi o imesa mlastina.

Antarctica

Cu ghetarii topiti, si cu o temperatura foarte apropiata de zona subtropicala, Antarctica va arata foarte ciudat, devenind un continent locuibil, cu un climat foarte apropiat de cel al Romaniei

Citeste si: Ghetarii arctici se topesc cu 77% mai repede decat in urma cu 40 de ani

Desigur, este putin probabil să asitam la acest fenomen in decursul vietii noastre, dar daca emisiile de dioxid de carbon nu vor fi controlate, clima Terrei se va incalzi cu peste 4 grade Celsius pana in anul 2100, iar ghetarii vor continua sa se topeasca  intr-un mod alarmant de rapid

Oamenii de stiinta cred insa ca abia peste aproximativ 5.000 de ani se va intampla asta, desi admit ca procesul de incalzire globala a inceput, iar nivelul apelor a crescut deja cu 18 cm in ultimul secol.

 

Descopera Lumea
loading...
Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. titus spune:

    Pentru mediteraneeni situația este relativ simplă, iar pentru riveranii Mării Negre și mai simplă, construirea unor baraje.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Istanbul Nava Spatiala Enterprise deasupra orasului Sao Jose dos Campo - Brazilia Ponte Vecchio - Italia Valletta-Malta
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Cum ar arata lumea daca maine s-ar topi toti ghetarii, iar nivelul marilor ar creste cu cca 70 m?! – FOTO