Publicat: lun, apr. 14th, 2014

Cum să verifici dacă şefii îţi SPIONEAZA calculatorul de serviciu

seful-iti-spioneaza-calculatorulSefii va spioneaza? Fiti precauti atunci cand folositi calculatorul de la serviciu. Sefii sunt cu ochii pe toti angajatii, mai ales in sistemul privat. Peste 50% dintre companiile din Romania folosesc sisteme de monitorizare a salariatilor, cu acordul acestora. Este vorba despre soft-uri care le transmit managerilor date exacte despre timpul petrecut de oamenii lor pe retele de socializare sau pe diverse site-uri.

Conform unui studiu Eurostat, romanii sunt pe penultimul loc la productivitate in Europa. Romanii sunt lideri in Uniunea Europeana la numarul de ore petrecute la munca – 41 saptamanal. Acelasi studiu realizat de Eurostat ne spune ca tot romanii sunt productivi doar in proportie de 49 la suta, fata de media unui cetatean european.

Timpul petrecut pe internet este principala cauza a lipsei de interes, spun specialistii. Ca sa repare problema, majoritatea managerile apeleaza la sisteme de monitorizare, cu alte cuvinte va spioneaza. Unul dintre soft-uri folosit de peste 500 de companii din Romania este produs la noi in tara.

Dan Gurghian, manager companie de software: “De exemplu, Facebook. Sa vedem… colega Catalina a petrecut astazi 9 minute si 37 de secunde activ, colegul Ionel, 2 minute si 12 secunde… In acest raport vedem ca exista un grad de productivitate de 46%, un timp neproductiv de 16% si un timp netru de 35%”.

Asa ca mare grija ce site-uri accesati. Chiar daca nu este langa voi, seful stie exact cand lucrati si cand va relaxati. Legea interzice, insa, folosirea soft-urilor care verifica date personale fara acordul angajatului. Pentru orice fel de monitorizare a activitatii pe calculator, angajatul trebuie sa fie anuntat in prealabil. Totusi, corespondenta personala a acestuia nu poate fi accesata de catre angajator, decat daca angajatul ii da de bunavoie parolele.

Mihai Olariu, avocat: “Astfel, se realizeaza o protectie a vietii private a angajatului, care, chiar aflat la locul de munca, are, potrivit doctrinei si a unei hotarari judecatoresti, dreptul la o viata privata, in anumite limite”.

Jumatate din companii folosesc astfel de sisteme, iar unii dintre directori nu se multumesc doar cu monitorizarea pe computer. Daca in America metoda este larg raspandita, tari europene precum Franta sau Germania, unde sindicatele au o mare putere, se feresc sa le utilizeze.

Dacă suspectezi că ai în computer un program-spion, poţi încerca să scanezi rapid calculatorul cu programul de scanare de siguranță Windows Live OneCare, potrivit specialiştilor de la Microsoft.

Există și alte aplicații care detectează programele spion și mulți antiviruși fac asta, dar dacă “scăpa”, poți încerca aplicații specializate gen Spybot și Ad-Aware.

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Cum să verifici dacă şefii îţi SPIONEAZA calculatorul de serviciu