Principatul Monaco, cunoscut cu numele de Munegu în dialectul local, este a doua cea mai mică țară din lume, situată între Marea Mediterană și Franța, pe Riviera franceză sau Coasta de Azur. Constând mai ales din vechiul oraș Monaco și zonele construite ulterior, este și cea mai dens populată țară din lume.
Principatul Monaco este al doilea mic stat independent ca mărime din lume, după Vatican. Este localizat pe coasta mediteraneană, la 18 km est de Nisa, aproape de frontiera cu Italia. Principatul este înconjurat pe trei laturi de regiunea franceză Provence-Alpes-Côte d’Azur, iar relieful său constă într-o plajă lungă și dealuri abrupte care se înalță până la 63m peste nivelul mării. Monaco este cunoscut pentru peisajul natural și clima însorită. Temperatura minimă medie este în ianuarie de 8 °C, iar în iulie 26 °C.
Inconjurat de o aura stralucitoare, Principatul de Monaco se intinde pe tarmul mediteranean intre Cap d’Ail si Cap Martin. Stat suveran si independent, este condus de o monarhie constitutionala, iar economia sa se bazeaza pe comert, afaceri si turism. Doar o parte din populatie este monegasca de origine italiana, restul fiind francezi, italieni sau de alte nationalitati, toti fiind atrasi de paradisul fiscal de aici, unde rezidentii nu platesc taxe. In secolul al VI-lea i.Hr. grecii s-au stabilit in port, pe locul actualului principat, dar exista urme ale civilizatiei umane datand din preistorie.
Portul a servit si ca loc de debarcare pentru comerciantii maritimi fenicieni si cartaginezi, apoi in secolele II-I i.Hr. a fost ocupat de romani si apoi de sarazinii care in secolul al X-lea si-au stabilit o colonie. In secolul al XII-lea, locul a fost ocupat de genovezi, intr-o perioada in care conflictele dintre guelfi si ghibelini insangerau Italia. Anul 1297 a reprezentat un an glorios pentru Casa Grimaldi, care s-a perpetuat pana in zilele noastre. Deghizat in calugar, Francesco Grimaldi, exilat din Genova, insotit de cativa credinciosi, a reusit sa ocupe castelul de pe stanca, fara sa obtina insa controlul permanent al locului pana in 1308.
In 1489 Franta a recunoscut independenta micului principat, care la vremea respectiva se numea Fortul Hercule, datorita legendei care il recunostea ca fondator pe marele erou mitologic. Din 1524 pana in 1651 fortul a fost sub protectorat spaniol, care a conferit titlul nobiliar Casei Grimaldi. In 1641 s-a semnat un tratat de pace cu Franta, care a reintarit puterea principelui. Dupa o scurta perioada in care s-a aflat sub protectoratul Sardiniei (1814-1859), Monaco a revenit la protectia Frantei din 1861, cele doua tari incheind o uniune vamala.
Actualul stat este impartit in patru districte: orasul Monaco, cea mai veche parte a cetatii, asezat pe o stanca privind spre mare, Condamine, un centru de afaceri modern, rezidential, aflat la poalele fortaretei Monte-Carlo, elegantul cartier de cladiri moderne printre care Cazinoul pe langa faimoase hoteluri si Fontvieille, celebru pentru gradina sa botanica cunoscuta sub numele de „Gradina Exotica”. Stanca pe care se afla orasul Monaco, sediu al guvernului, este de fapt o terasa de piatra aflata la 60 de metri deasupra marii. Este un oras vechi, traversat de strazi pitoresti, caracteristice urbanismului medieval.
Grandiosul palat regal a fost ridicat in mai multe perioade pe locul vechiului castel construit de genovezi in 1215. Aflat in cea mai spectaculoasa locatie a principatului, este o constructie cu vedere panoramica si interioare de o rafinata eleganta, decorate cu pretioase opere de arta, multe camere putand fi vizitate. Aripa de sud, datand din secolul al XV-lea adaposteste Muzeul Napoleonian si Arhivele Palatului. Nu departe se afla Catedrala din Monaco ridicata in 1875, loc de inmormantare a printeselor si principilor tarii.
In districtul Condamine se inalta biserica Saint-Dévote, sfantul patron al principatului. Locasul a fost inaltat in 1860 pe locul unei capele, din secolul al XI-lea, unde in secolul al III-lea au fost ingropate ramasitele pamantesti ale sfantului martir, ramasite care, conform traditiei, au fost aduse aici de o barca plutind singura pe mare.
Zona Fontvieille este impodobita nu doar de celebra gradina exotica ci si de un parc minunat care include si gradina de trandafiri a Printesei Grace. In spatele parcului se afla un complex sportiv modern, numit Ludovic al II-lea. Districtul Monte-Carlo, contine, pe langa faimosul Cazino si alte curiozitati ca Muzeul Papusilor automate, etaland una dintre cele mai bogate colectii de acest fel din lume.
Vorbind despre frumusetea indiscutabila a principatului, nu trebuie uitat Muzeul Oceanografic construit din ordinul printului Albert I de Monaco, unde pe langa exponatele reprezentand diverse specii marine si filmele documentare realizate de Jacques Yves Cousteau, poti admira cea mai mare colonie de corali din Europa.
Scrii un cuvant...cuvantul scris e un leac sau o otrava. Tu vei muri, dar tot ce-ai scris ramane-n urma drum deschis spre moarte sau spre paradis, spre ocara sau slava...
Ultimele postari ale lui Descopera Lumea
(vezi toate)