Publicat: joi, sept. 11th, 2014

Nanga Parbat – Muntele Plesuv – Pakistan

Vedere spre Nanga Parbat de pe Autostrada Karakorum

Nanga Parbat (Muntele plesuv) sau Diamir (Regele muntilor) este al noualea varf ca inaltime de pe Pamant si al doilea ca inaltime din Pakistan. Nanga Parbat inseamna „Muntele Golas”, in hindi parbat deriva din parvata „munte”.

Muntele a fost descoperit de fratii germani Schlagintweit. Este considerat intre alpinisti ca unul dintre piscurile de peste 8.000 de metri altitudine ca unul cele mai grele de escaladat. in contrast cu Muntele Everest, chiar „ruta conventionala Kinshofer” este foarte dificila din cauza pantelor mari si pericolului avalanselor, care au dus la 61 de accidente mortale. Posibilitatea de a muri la escaladarea acestui munte este considerata de trei ori mai mare decat cea a urcarii Everestului.

Varful Nanga Parbat are o inaltime de 8.125 de metri si trei versanti principali: Ra Kot, Diamir si Rupal.

Nanga Parbat fata nordica

La capatul vestic al muntilor Himalaya se afla cel mai proeminent masiv muntos de pe glob. Datorita faptului ca pe o raza de 25 km se afla Valea Indului si nu se afla asemenea inaltimi deosebite, fiind o diferenta de nivel de 7000 m fata de regiunea inconjuratoare. In sudul masivului se afla peretele vertical „Flancul-Rupal” care cu inaltimea sa de 4500 de m este cel mai inalt perete (din granit si gneis) din lume. Din punct de vedere climatic regiunea are o clima cu caracter dublu, uneori muntele aparand de culoare albastra.

In 1895 Albert F. Mummery a condus o expeditie si a reusit sa ajunga pana la 7.000 de metri, escaladand versantul vestic al muntelui, Diamir. Ulterior, intr-o expeditie pe Ra Kot, Mummerey si doi serpasi au disparut.

Sase expeditii germane au esuat in tentativele de escaladare a muntelui in anii 1930 si doisprezece alpinisti au murit surprinsi de furtuni si avalanse. Totusi altitudinea de 7.700 m a fost atinsa pe versantul Ra Kot.

Nanga Parbat Rupal Fata dinspre Deosai Plains

Nanga Parbat a fost cucerit prima oara pe data de 3 iulie 1953 de alpinistul austriac Hermann Buhl, membru al unei echipe germano-austriece. Pana in acel moment, 31 de alpinisti murisera deja in incercarea de a cuceri varful. Buhl a ramas in istoria alpinismului ca fiind primul om care a reusit sa cucereasca un varf de peste 8000 m altitudine, de unul singur si fara oxigen, dupa ce final colegii sai se retrasesera in timpul asaltului final.

Nanga Parbat

A doua ascensiune a varfului Nanga Parbat s-a facut pe versantul Diamir, in 1962 de germanii Toni Kinshofer, S. Löw si A. Mannhardt. In prezent, aceasta ruta este „ruta standard” pentru escaladarea muntelui.

Ascensiuni

  • In 1970, italienii Reinhold si Günther Messner au atins varful alegand un traseu deosebit de dificil, prin versantul Rupal; aceasta a fost cea de-a treia expeditie reusita pe Nanga Parbat. Din pacate, la coborarea pe ruta Diamir, Günther Messner a murit surprins de o avalansa, in timp ce fratele sau, Reinhold, a pierdut mai multe degete de la maini (trei) si de la picioare (sapte) din cauza degeraturilor.
  • In august 2005, alpinistul sloven Tomaž Humar a fost salvat de armata pakistaneza dupa ce ramasese blocat timp de sase zile la 5.900 de metri. in septembrie, Vince Anderson si Steve House au reusit o ascensiune rapida pe o ruta noua, directa.
  • In iulie 2006, José Antonio Delgado Sucre, un alpinst din Venezuela a murit la cateva zile dupa ascensiune, dupa ce a ramas blocat timp de sase zile.
  • In anul 1997, ca parte dintr-o expeditie internationala, regretatul Mihai Cioroianu a reusit ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Nanga Parbat, de 8125 metri. Victoria a fost dedicata celor cazuti in anul 1996 pe acest munte – Razvan Petcu si Gabi Stana, membrii ai primei expeditii in intregime romaneasca care a atacat varful Nanga Parbat.
  • In data de 19 Iulie 2013, echipa integral romaneasca formata din Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan, Teo Vlad si Bruno Adamcsek , a reusit in PREMIERA ROMANEASCA ascensiunea lui Nanga Parbat, fata Rupal, pe ruta Schell. NU s-a folosit oxigen suplimentar sau serpasi, baietii echipand ei singuri integral ruta. Cucerirea celui de-al noualea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o luna de la data plecarii din Bucuresti spre Pakistan. Echipa romaneasca a fost si singura care a ramas pe munte in ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, in care 11 alpinisti straini au fost ucisi intr-un atac terorist asupra taberei Diamir, situata pe celalalt versant al muntelui.
Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Nanga Parbat – Muntele Plesuv – Pakistan