Publicat: vin, dec. 5th, 2014

NASA a anuntat lansarea capsulei spatiale Orion. VIDEO

capsula spatiala Orion

Agentia spatiala americana (NASA) a anuntat ca lansarea capsulei Orion, la ora locala 07.05 (12.05 GMT) a avut loc in conditii bune.

Capsula spatiala Orion, construita pentru a transporta, intr-un viitor, astronauti catre un asteroid sau spre planeta Marte, trebuia sa fie lansata joi, la ora 12.05 GMT, de la Cape Canaveral, intr-un prim zbor de testare, fara echipaj la bord, insa datorita nor probleme aparute in ultimele minute ea a fost amanata pe ziua de azi.

orion

Capsula Orion atasata unei rachete Delta IV – Credit: NASA

Initial, lansarea  capsulei Orion a fost amanata din cauza intrarii unei ambarcatiuni in perimetrul de securitate din jurul bazei aeriene din statul american Florida, iar apoi din cauza vantului. Cu numai trei minte inainte de ultimul termen prevazut pentru lansare, specialistii au detectat o anomalie la o valva de la racheta propulsoare Delta IV, pe care nu au reusit sa o remedieze in timp util. Intrucat fereastra de lansare, care era de 2 ore si 39 de minute, a expirat, NASA a decis amanarea operatiunii cel putin pana vineri la ora 12.05 GMT.

Orion, a carei forma aminteste de legendara capsula Apollo (care i-a dus pe astronautii americani pe Luna), cantareste 8,6 tone si a fost construita de compania americana Lockheed Martin. Cu o capacitate de transport de patru persoane, Orion ar urma sa efectueze primul sau zbor cu oameni la bord cel mai tarziu in anul 2021.

Actualul zbor are ca principal scop testarea scutului termic al capsulei Orion, a parasutelor si a computerelor de bord. Totodata, include masurarea — cu ajutorul a 1.200 de senzori — a vibratiilor, nivelului de zgomot si a temperaturii.

Costul programului Orion ar putea ajunge la 15 miliarde de dolari, estimare care nu include si sistemul de lansare, ”Space Launch System’, la care se lucreaza, si care ar putea sa necesite alte 15 miliarde de dolari.

Sursa: NASA

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

NASA a anuntat lansarea capsulei spatiale Orion. VIDEO