„Parintele omenirii” a trait acum aproximativ 239.000 de ani
Parintele omenirii – In acest studiu, care a reprezentat o premiera mondiala in domeniul geneticii, oamenii de stiinta au secventiat cel mai mare grup de genomuri umane din cadrul unei singure populatii, informeaza dailymail.co.uk.
Parintele omenirii – Cercetarea a constat in secventierea ADN-urilor colectate de la 2.636 de islandezi si compararea lor cu secvente partiale de ADN prelevate de la alti 104.000 de islandezi.
Parintele omenirii – Printre alte cateva descoperiri importante, analizele au aratat ca „parintele omenirii” – cel mai recent stramos de sex masculin al omului modern – a trait in urma cu 174.000 – 321.000 de ani.
Parintele omenirii – Acest interval, ce are la baza un calcul al ratei mutatiilor genetice umane, contrazice studiile anterioare, potrivit carora parintele tuturor oamenilor ar fi trait in urma cu 340.000 de ani.
Parintele omenirii – Oamenii de stiinta estimeaza ca varsta acelui stramos este de 239.000 de ani – o data mai apropiata de cel mai recent stramos de sex feminin al omenirii, despre care se crede ca ar fi trait in urma cu 200.000 de ani.
Pe langa aceste descoperiri despre evolutia speciei umane, autorii studiilor spun ca noua analiza ii va ajuta sa descopere si „genele mutante” care apara in mod natural un grup rar de persoane impotriva anumitor maladii.
Deocamdata, studiul a oferit rezultate promitatoare, identificand 20 de milioane de variatii genetice in randul populatiei islandeze.
Parintele omenirii – In randul acestor variatii, cercetatorii de la compania DeCode Genetics din Reykjavik au descoperit deja gene care sporesc riscul de Alzheimer, maladii hepatice si tiroidiene.
Aceasta cercetare a fost publicata prin intermediul a patru studii aparute joi in revista Nature Genetics.
Insa anumiti experti privesc cu scepticism rezultatele acestor studii. Ei spun ca populatia islandeza are un istoric demografic neobisnuit, intrucat insula este izolata si are o populatie de doar 320.000 de locuitori.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta considera, in general, ca Islanda este o veritabila „mina de aur” in ceea ce priveste studiile genetice.
Islanda a fost infiintata de un grup mic de colonisti veniti din Europa in urma cu aproximativ 1.100 de ani, iar aceasta tara a ramas apoi izolata in urmatorul mileniu.
Intrucat populatia Islandei prezinta o diversitate genetica foarte mica, cercetatorii pot sa gaseasca mult mai usor variatiile genetice care sporesc riscul de aparitie a unor boli.
Parintele omenirii – Islanda detine, de asemenea, un istoric genealogic important, gratie unor arhive bine conservate de-a lungul secolelor si care includ documente istorice extrem de importante.
- Machu Picchu – Leaganul civilizatiei incase - 15 aprilie 2018
- Inventii care ne-au marcat: Roata. Cine, cand si cum a inventat-o - 2 aprilie 2018
- Samsung Galaxy S7: Cum va arata el, VIDEO si specificatii tehnice - 26 februarie 2016