Publicat: mie, mai 7th, 2014

Sistemul Solar. Uranus

UranusUranus, a saptea planeta a sistemului solar, a fost prima planeta descoperita in timpurile moderne. Daca Mercur, Venus, Marte, Jupiter si saturn sunt vizibile usor pe cer, fiind cunoscute din antichitate, Uranus este greu de detectat cu ochiul liber.

Desi multe persoane au observat Uranus,  de timpuriu, au tratat planeta ca pe o simpla stea; abia in 1781 William Herschel, muzician profesionist si astronom amator, observand planeta cu ajutorul telescopului a realizat ca aceasta se vede ca un mic disc ce se deplasa printre stelele fixe. Din acest moment, nimeni nu a mai fost sigur ca stie unde sunt granitele sistemului solar.
Uranus este singura planeta a sistemului cu denumire de origine greaca, pentru toate celelalte fiind adoptate numele romane ale zeitatilor. Daca planetele ar fi purtat numele grecesti ale zeilor, am fi avut astazi Hermes (Mercur), Afrodita (Venus), Gheea (Terra), Ares (Marte), Zeus (Jupiter), Cronos (Saturn) si Poseidon (Neptun).

Sistemul solar

Uranus are si alte insusiri unice. Axa sa de rotatie este aproape paralela cu planul orbitei, cu polii indreptati, pe rand, spre soare. Desi atmosfera nu este calma, este singura planeta de dimensiuni mari care arata,de la departare, foarte banal, fara benzi provocate de vanturi si fara furtuni. Cu toate ca nu este cea mai departata, este cea mai rece.
Uranus este similar ca si compozitie cu Neptun si diferit fata de celelalte doua planete gigant mai mari, Jupiter si Saturn. Face parte din grupa de planete giganti de gheata – astfel de grupe s-au conturat in special odata cu descoperirea a tot mai multor planete extrasolare.
Ca si celelalte planete mari, Uranus detine un sistem de inele, numerosi sateliti si o magnetosfera.

CARACTERISTICI ORBITALE

La o distanta de soare de aproximativ 3 miliarde de kilometri (20 UA), planeta are nevoie de 84 de ani pentru a completa o orbita. O rotatie o efectueaza in aproape 17 ore si jumatate.
Axa de rotatie are o inclinatie de 98 de grade, aproape paralela cu planul sistemului solar. De fapt, in prezent s-a stabilit conventional aceasta inclinatie, ceea ce inseamna ca miscarea sa de rotatie este retrograda, insa exista dezbateri pe aceasta tema in continuare. Ar putea fi considerata o inclinatie ceva mai mica de 90 grade, iar rotatia ar fi prograda. Evident, din acest motiv nu se poate cunoaste clar care este polul nord si care este polul sud. si in cazul planetei Venus au existat aceste probleme, dar acceptarea a fost inlesnita de faptul ca o miscare de rotatie normala ar fi implicat o inclinatie a axei de aproape 180 grade!

Caracteristici planetare a le lui Uranus

Ciudata pozitionare a axei face ca planeta practic sa se rostogoleasca pe orbita. Anotimpurile aici sunt complet diferite decat pe celelalte planete. Fiecare pol are parte de 42 de ani de lumina, pentru ca apoi sa urmeze alti 42 de ani de intuneric. Doar in timpul echinoctiilor, cand ecuatorul este indreptat catre soare, exista o succesiune zi-noapte similara cu cea cu care suntem obisnuiti pe Pamant si pe care o regasim pe celelalte planete. in prezent, Uranus tocmai a trecut, in 2007, de echinoctiu.
Cauza pozitiei lui Uranus nu este cunoscuta, dar se presupune ca se datoreaza unui impact cu un corp de dimensiuni planetare.
Campul magnetic al planetei nu trece prin centrul acesteia si este deviat cu aproape 60 grade fata de axa de rotatie. Din aceasta cauza, magnetosfera este pronuntat asimetrica. Neptun prezinta de asemenea o geometrie ciudata si o deviere a campului magnetic, ceea ce poate duce la concluzia ca acesta nu ia nastere, ca in cazul celorlalte planete, in nucleu, ci mai degraba in manta, si s-ar putea sa fie o situatie des intalnita in cazul gigantilor de gheata.

STRUCTURA

Uranus este mai mare in dimensiuni ca vecinul sau Neptun, dar are masa mai mica, si implicit o densitate mai scazuta. Cel mai putin masiv dintre planetele gigant, Uranus totusi are o masa de 14,5 ori mai mare decat cea a Terrei. Compozitia planetei este in mare partea gheata de diverse tipuri (apa, amoniac, metan). Exista o mica parte de hidrogen si heliu, si de asemenea o parte de roca. Proportiile acestor componente nu sunt exact cunoscute. structura interna contine un nucleu de roca, invelit intr-o manta groasa de gheata, iar la suprafata elemente usoare ca hidrogenul si heliul, sub forma gazoasa. Gheata este de fapt in mare parte sub forma lichida, din cauza presiunii si temperaturii din interior, asemanandu-se mai degraba cu un ocean subteran de apa si amoniac. in timp ce toate celelalte planete mari radiaza considerabil mai multa caldura decat primesc de la soare, chiar si in cazul lui Neptun, care este mai departe de stea, Uranus aproape nu elibereaza caldura deloc. Din aceasta cauza, si pentru ca primeste doar a 400-a parte din energia solara primita de Pamant, planeta este cea mai rece din sistemul solar, cu o temperatura de doar 57 K (-216 C). Este posibil ca Uranus sa fi pierdut o buna parte din caldura interna primordiala in urma ipoteticului impact ce i-a schimbat axa de rotatie. Dar explicatia poate fi si existenta unui mecanism ce impiedica transportul caldurii interne catre suprafata.

Structura lui Uranus

ATMOSFERA

Atmosfera uraniana este formata in proportie de peste 80% din hidrogen, 15% heliu, peste 2% metan si urme de alte gaze: etan, acetilena, metil-acetilena, monoxid si dioxid de carbon, vapori de apa. Metanul este cel ce da culoarea albastra-verzuie a planetei.
structura sa este complexa, cu straturi de nori de diferite compozitii. Exista vanturi puternice pe Uranus, in ciuda aparentei linistite a planetei. straturile de nori se rotesc rapid in jurul planetei, unele mai repede decat aceasta. in functie de anotimp, viteza vantului poate atinge si 900 km/h. La ecuator vanturile sunt retrograde, in directia inversa rotatiei planetei.
Inclinatia axei planetei duce la variatii sezoniere extreme. A fost observata chiar si o “Pata intunecata”, similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter, mult mai mica si cu o durata mai redusa de existenta. Clima de pe Uranus nu este complet inteleasa deoarece nu avem date despre atmosfera planetei care sa acopere un intreg an uranian, ce dureaza 84 de ani terestri.

INELELE

La fel ca toate celelalte planete mari ale sistemului solar, Uranus are un sistem de inele. Acestea sunt intunecate, la fel ca cele ale lui Jupiter, si compuse din roci de pana la cativa metri in diametru, la fel ca cele ale lui Saturn. Inelele sunt in numar de 13, si in afara de doua celelalte nu depasesc cativa kilometri in latime. Uranus a fost prima planeta, dupa saturn, cunoscuta a avea inele.

Diagram of the Uranus system, showing moons and rings.

 

Despre satelitii lui Uranus, vom vorbi intr-un alt articol, dedicat acestora.

Sursa: Space

Descopera Lumea
loading...

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Sistemul Solar. Uranus