Publicat: Dum, apr. 5th, 2015

Un oras subteran, vechi de 5.000 de ani, descoperit in Turcia

Oras subteran in Turcia

Oras subteran antic, vechi de 5000 de ani. Constructorii turci au descoperit din intamplare unul dintre cele mai mari si mai complexe orase subterane din lume, in regiunea Cappadocia din estul Turciei, informeaza dailymail.co.uk.

Regiunea este renumita pentru formatiunile sale stancoase spectaculoase, vaile adanci si ascunzatorile subterane, sapate in Antichitate in rocile vulcanice care alcatuiesc relieful acelei zone.

Savantii afirma ca noua descoperire reprezinta cel mai mare oras subteran din Cappadocia, constand intr-o retea de tuneluri, intinsa pe o distanta de 7 kilometri, in care au fost construite locuinte, biserici secrete si morminte.

Orasul subteran dateaza din urma cu 5.000 de ani si a fost descoperit atunci cand constructorii din regiune au gasit o retea de tuneluri, in timp ce executau o serie de lucrari de excavatie.

Tunelurile se afla sub cetatea antica Nevsehir si zonele adiacente acesteia.

Acea asezare umana, construita pe mai multe niveluri, includea spatii de locuit, bucatarii, pivnite pentru vinuri, capele si scari care duceau la suprafata, potrivit unui studiu publicat in revista National Geographic.

Structura subterana seamana foarte mult cu un alt oras subteran, Derinkuyu, aflat in apropiere, ce a fost descoperit in 1963.

Provincia Cappadocia, Turcia

Picture 1 of 9

Derunkuyu avea in trecut pana la 20.000 de rezidenti, care locuiau sub pamant, intr-un oras subteran cu 11 niveluri si cu 600 de intrari.

Acel oras subetran, stravechi, avea camere de dormit, grajduri, bucatarii, guri de ventilatie, morminte, camere comune si sali de baie.

Ca si Derinkuyu, acest nou oras subteran Nevsehir a fost construit de rezidentii sai pentru a proteja de invadatori.

Potrivit cercetatorilor turci, Nevsehir este insa mult mai mare, avand o suprafata tripla fata de vechiul oras subteran Derinkuyu.

Cercetatorii de la Universitatea Nevsehir au realizat recent un studiu al unei galerii care se intinde pe distanta de 4 kilometri, folosind tehnici de analiza geofizica si tomografii seismice.

Rezultatele preliminare sugereaza ca acele coridoare subterane ar ajunge pana la o adancime de 113 metri.

[the_ad id=”2052″]In urma cu milioane de ani, activitatea vulcanica din regiune a acoperit Cappadocia cu mai multe straturi de cenusa vulcanica. Eroziunea a creat apoi un peisaj neobisnuit, alcatuit din formatiuni de roci si piscuri spectaculoase, denumite „cosurile de fum ale zanelor”.

Roca vulcanica, denumita „tuf”, era moale si foarte maleabila, dovedindu-se ideala ca material de constructii.

Ideea construirii unor asezari subterane le-a venit locuitorilor din epoca pre-bizantina pentru a se ascunde atunci cand regiunea lor era invadata de persi, arabi si turcii selgiucizi.

„Aceasta noua descoperire va fi adaugata ca o noua perla, un nou diamant, o noua mina de aur la bogatiile Cappadociei”, a declarat Hasan Ünver, primarul din Nevsehir, intr-un interviu acordat publicatiei National Geographic.

Oficialul turc vrea sa construiasca in zona „cel mai mare parc de distractii antic”, care va include la suprafata hoteluri si galerii de arta, iar in subteran mai multe piste de mers pe jos si un muzeu.

„Intentionam chiar sa redeschidem si bisericile subterane”, a adaugat Hasan Ünver.

Descopera Lumea
loading...
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Akașa spune:

    Mudrele – utilizate în trecut de faraoni, oameni puternici si influenti, regi, regine, in prezent de oameni politici, presedinti, ocultisti, artisti, afaceristi, antice in origine.

    https://www.seruah.com/cum-se-utilizeaza-corect-si-eficient-mudrele.html

    Invit redacția dvs. să preia articolul sau să educe oamenii în această privință, pentru a înlătura în mod permanent confuzia.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Descopera Lumea – Galerie

Ceata plutind deasupra orasului Cape Town - Africa de Sud Hong Kong Imaginati-va locuind aici!- Hallstatt, Austria Ponte Vecchio - Italia Praga - Cehia Rio de Janeiro - Brazilia
| RSS | Sitemap | Google+ | science blog |

Un oras subteran, vechi de 5.000 de ani, descoperit in Turcia